Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Raj za penzionere

Znate li koja je najbolja država za uživanje u mirovini na svijetu?

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2015. u 20:28 2015-01-02T20:28:41+01:00

»Najbolja mjesta za mirovinu u 2015. razasuta su od Azije preko Latinske Amerike i Europe, ali dijele određene prednosti«, izjavila je Jennifer Stevens. »Sigurna su, nude pogodnosti i mjesta su kamo se relativno lako možete preseliti«, pojasnila je

NEW YORK – Ekvador je po kriterijima specijaliziranog portala InternationalLiving.com proglašen najboljom zemljom za uživanje u mirovini, a njegove glavne prednosti su topla klima, dostupni stanovi i brojne ponude.

Južnoamerička država okružena Kolumbijom i Peruom našla se na vrhu godišnje svjetske ljestvice mjesta pogodnih za mirovinu, zbog pristupačnih cijena stanovanja, zabave i brojnih sadržaja.
Glavni su mu konkurenti Panama, Meksiko, Malezija i Kostarika, koji su također ispunili osam glavnih kriterija.

»Najbolja mjesta za mirovinu u 2015. razasuta su od Azije preko Latinske Amerike i Europe, ali dijele određene prednosti«, izjavila je Jennifer Stevens, izvršna urednica InternationalLiving.com.

»Sigurna su, nude pogodnosti i mjesta su kamo se relativno lako možete preseliti«, pojasnila je.

Ekvador je dobio 92,7 od mogućih stotinu bodova, a najbolje je ocjene dobio za klimatske uvjete, troškove najma ili kupovine nekretnina, cijene zrakoplovnih karata, javni prijevoz i usluge što ih vlasti nude umirovljenicima.

Najboljim mjestom za mirovinu u Središnjoj Americi smatra se Panama, koja nudi »Pensionado« vizu, koju može dobiti svatko tko ima mirovinu veću od 1.000 dolara. Viza omogućuje popust u zdravstvenoj skrbi, zabavi, zračnom prijevozu kao i opskrbi strujom i telefoniranju.

»Par može za manje od 2.000 dolara živjeti udobno u zemlji koja je na glasu kao pogodna za doseljenike«, piše portal.

Malezija, najbolja zemlja za umirovljenike u Aziji, dobila je najviše bodova za jednostavnu prilagodbu, zabavu i komfor, kao i za niske životne troškove. Jelo s bocom vina u Maleziji se može dobiti i za manje od pet dolara, a posjet liječniku stoji samo 15 dolara.

Španjolska je šesta na globalnoj ljestvici, a prva u Europi. Njezini su aduti topla klima i niski životni troškovi u usporedbi s drugim europskim zemljama. Španjolska je dobila mnogo bodova i za dobru infrastrukturu, zdravstvo koje je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji među najboljima u svijetu, kao i za zabavu.

Susjedni Portugal na devetom je mjestu u svijetu, a slijedi ga Tajland.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.