Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Najnoviji wellness trend

TERAPIJA ŠUMOM Šetnja prirodom jača naš imunitet, oslobađa kreativnost i vraća optimizam

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2019. u 15:21 2019-05-30T15:21:33+02:00

Najnovija istraživanja pokazala su kako boravak u prirodi obnavlja našu energiju i preplavljuje nas osjećajem potpune sreće i unutarnjeg mira

Bez sumnje, 2019. godina je u znaku povratka prirodi: osim što jača imunitet, oslobađa kreativnost i pospješuje dugovječnost, hodanje šumom preplavljuje nas osjećajem potpune sreće i unutarnjeg mira. Najnovija istraživanja pokazala su kako boravak u prirodi obnavlja našu energiju, a promatranje prirodnih ljepota u nama izaziva osjećaj divljenja koji pak potiče našu mentalnu aktivnost.

01casey-horner-487085-unsplash

Kolika je moć prirode pokazuju i najnovija istraživanja: naime, najnoviji podaci kažu kako već samim promatranjem fotografija prirode povećavamo pozitivno razmišljanje i optimizam, a jedna je studija otkrila poveznicu između smanjivanja razine anksioznosti i šetnje šumom, dok se neki čak i zalažu da liječnici propisuju šetnju šumom kao dodatak terapiji za liječenje anksioznih poremećaja. 

02jay-mantri-4033-unsplash

A kako točno zeleno okruženje utječe na nas? Ono poboljšava raspoloženje i samopouzdanje, dok sama prisutnost vode (rijeke, jezera, mora) dodatno pojačava osjećaj sreće. Istraživanja su pokazala kako samo pet minuta tjelovježbe u prirodi znatno podiže naše samopouzdanje i optimizam, a podaci pokazuju kako osobe koje žive blizu zelene površine imaju manju sklonost mentalnim problemima.

03blake-richard-verdoorn-20063-unsplash

No, ni tu nije kraj: šetnja prirodom ne samo da doprinosi mladenačkom izgledu i ljepoti, već nas i doslovno čini boljim osobama, dakle čini nas lijepima iznutra i izvana. Sasvim dovoljno razloga da se odmaknete od ekrana, duboko udahnete i zakoračite u zeleno prostranstvo mira.

Foto: Unsplash

šuma, priroda, šetnja prirodom, terapija šumom

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.