Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Konferencija 'Rad po mjeri čovjeka'

SSSH PREDSTAVIO REZULTATE ISTRAŽIVANJA: Većina zadovoljna svojim poslom u Hrvatskoj, ali ovisno rade li na određeno ili neodređeno vrijeme

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2018. u 13:17 2018-05-09T13:17:17+02:00

Oko 70 posto ispitanika izjasnilo se da je zadovoljno svojim radnim mjestom, dok na europskoj razini prosjek iz 2015. iznosi 86 posto, rekla je stručna suradnica SSSH Sunčica Brnardić uoči konferencije »Rad po mjeri čovjeka'»

ZAGREB Istraživanje o zadovoljstvu radnim mjestom i uvjetima rada, koje je u srijedu predstavio Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), pokazuje da je oko 70 posto hrvatskih ispitanika zadovoljno svojim poslom, no ti podaci nisu toliko optimistični kad se pogleda europski prosjek, a zabrinjavajuća je razlika u zadovoljstvu ovisno o ugovoru na određeno ili neodređeno radno vrijeme.

Oko 70 posto ispitanika izjasnilo se da je zadovoljno svojim radnim mjestom, dok na europskoj razini prosjek iz 2015. iznosi 86 posto, rekla je stručna suradnica SSSH Sunčica Brnardić uoči konferencije »Rad po mjeri čovjeka'»na kojoj, u organizaciji SSSH-a i zaklade Friedrich Ebert, o kvaliteti radnih mjesta i sindikalnom odgovoru na taj izazov raspravljaju predstavnici europskih sindikata, akademske zajednice i hrvatskih ustanova.

No, dok se u Hrvatskoj tek svaki peti radnik izjašnjava da je vrlo zadovoljan svojim radnim mjestom, u Njemačkoj će to, primjerice, reći čak svaki treći radnik.

Zabrinjavajuća je drastična razlika između ispitanika koji imaju ugovor na određeno i neodređeno radno vrijeme, pri čemu su ispitanici koji imaju ugovor na određeno nezadovoljni jer im je teže planirati budućnost i osigurati prihode.

»Takvi ispitanici izražavali su drastično manje zadovoljstvo po svim elementima, smatrali su da ne mogu utjecati na svoje uvjete rada ni edukaciju, kao i da su manje zadovoljni radnim vremenom«, rekla je Brnardić.

Po istraživanju, najjači razlog zadovoljstva je plaća, a na zadovoljstvo radnim mjestom utječu i rad u struci, razina obrazovanja, obuhvaćenost kolektivnim ugovor i postojanje sindikata.

Nezadovoljni radnici su nesigurni u svoje radno mjesto

Istraživanje je potvrdilo moment nesigurnosti, jer se ugovori na određeno vrlo često obnavljaju, u prosjeku po pet puta, te se sklapaju na mjesec, tri, šest ili 12 mjeseci.

»To su lošije plaćena radna mjesta tako da je radnik automatski u goroj poziciji«, primijetila je Brnardić. Iako su rezultati istraživanja očekivani, SSSH-ovu stručnu suradnicu iznenadila je polarizacija između ispitanika koji su zaštićeni ugovorom na neodređeno i onih drugih.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel rekao je da su radnici relativno zadovoljni radnim mjestom i uvjetima na radnom mjestu, što prije svega ovisi o ugovoru.

Na određeno vrijeme u Hrvatskoj trenutno radi nešto više od 20 posto radnika, dok je europski prosjek 14,4 posto, a najveći je problem što se gotovo svi novozaposleni radnici zapošljavaju na određeno vrijeme, upozorio je Novosel.

»Svi radnici zaposleni na određeno vrijeme, kojima su ugovori o radu kraći od šest mjeseci, imaju daleko nepovoljnije uvjete rada, niže plaće, te više problema s poštivanjem radnog vremena«, upozorio je Novosel.

Ne trebamo biti zadovoljni rezultatima

Zadovoljstvo na radnom mjestu kreće se od 65 do 67 posto, ali kad se pogledaju podaci Eurostata za sve zemlje EU-a, hrvatski radnici se nalaze na predzadnjem mjestu, iza njih su samo Grci.

Zbog toga, zaključio je Novosel, ne treba biti zadovoljan rezultatima istraživanja.

SSSH, koji se nalazi u izbornoj godini, raspravama želi doći do konačnog teksta brošure »Rad po mjeri čovjeka» koji bi ponudio ključne elemente za kvalitetno radno mjesto, od visine plaće i zdravih i sigurnih uvjeta rada do mogućnost učenja i napredovanja, kao i utjecaja kroz kolektivne ugovore.

Istraživanje je provela agencija Hendal, obuhvaćajući 500 radno-aktivnih ispitanika koji su u zadnjih godinu dana obavljali neki rad u trajanju od najmanje tri mjeseca za koji su bili plaćeni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.