Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Drugačiji doživljaj

Neobičan odmor od svakodnevice: Glampiranje u vinskim bačvama

Neobičan odmor od svakodnevice: Glampiranje u vinskim bačvama
Neobičan odmor od svakodnevice: Glampiranje u vinskim bačvama
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2018. u 7:38 2018-05-07T07:38:14+02:00

U skladu s bogatom tradicijom ptujskog vinarstva, devet je bačvi prerađeno kako bi se ponudio izvorni turistički doživljaj. U osam ih je moguće spavati, dok se u devetoj nalazi sauna

Dok neki tek savladavaju značenje pojma glamping, neki već glampiraju na veliko i to u - vinskim bačvama. Doživljaj je to bitno drukčiji od onog kakvog je imao grčki filozof Diogen koji je, kaže legenda, živio u bačvi prekrivenoj sijenom i hranio se milodarima i ostatcima s atenske tržnice. Druga je to, sasvim, priča, jer u ovoj uz noćenje u bačvi u Termama Ptuj u polupansion verziji idu još i doručak i večera u restoranu Zila, rekreacija i opuštanje u bazenima i saunama u termalnom parku, uživanje u rimskom svijetu bazena Vespasianus i rimskoj masaži leđa s vinskim uljem u Grand Hotelu Primus.

Glamping u vinskim bačvama u Termama Ptuj mogao bi biti odmor kakav vam je potreban ako vam je dosta posla, užurbane svakodnevice, prometa, betona i zgrada. Radi se o novoj, sve popularnijoj vrsti turističkog smještaja, naizgled nemogućem spoju glamura i kampiranja, luksuza i udobnosti, privatnosti i boravka u prirodi.

Bijeg iz grada

Osnova glampinga je boravak u šatoru, kao na kampiranju, no šator je opremljen kao apartman – ima sve: od sanitarnog čvora, mini kuhinje, spavaćeg i dnevnog prostora, najčešće trijem s ugodnim ležaljkama, pa do sitnica kao što je električno kuhalo za vodu, fen ili primjerice klima i TV.  

Golf igralište

Igralište za golf prostire se ispod Ptujskog dvorca i posebno je atraktivno zbog brojnih vodenih prepreka. S 18 igraćih polja  rasprostire se na više od 50 ha, a vodene prepreke, potok Studenčnica i dva jezera čine ga posebnim. Igrači ga znaju, i pamte, po 14. rupi, odnosno ispucavanju loptice na otok.

Razlog zbog kojeg je sve veći broj onih koji se odlučuju za takav odmor je taj što omogućava bijeg iz urbanog okruženja, ali i udobnost koju pruža smještaj u luksuznim šatorima. Štoviše, u ovom slučaju čak u vinskoj bačvi.

Clipboard01

U Termama Ptuj u Vinskom selu nude posebno iskustvo boravka u velikim vinskim bačvama koje pružaju gotovo svu udobnost hotelske sobe. U skladu s bogatom tradicijom ptujskog vinarstva, devet je bačvi prerađeno kako bi se ponudio izvorni turistički doživljaj. U osam ih je moguće spavati, dok se u devetoj nalazi sauna. Pod autohtonom vinovom lozom Vinskoga sela, organiziraju se i događaji povezani s lokalnim vinogradarskim i rimskim tradicijama, proslave ili team-building. Glamping Vinsko selo otvoren je od ožujka do listopada.

Dravusova energija

Terme Ptuj su ogroman vodeni park koji nudi obilje zabave i adrenalina. Starorimski obojen Termalni park zajedno s unutarnjim i vanjskim kupalištem obuhvaća oko 4.200 m2 vodenih površina. Ukupno je na raspolaganju šest vanjskih i šest unutarnjih bazena, a kupališna ponuda uključuje i svijet sauna u unutarnjem dijelu Termalnog parka. Najmlađima je na raspolaganju dječji bazen.  

Drevni grad Ptuj može se pohvaliti svojom bogatom tradicijom. Veličanstveni Ptujski dvorac, svetište boga sunca i svjetlosti Mitre, vinske ceste i podrumi, muzeji, mame na istraživanje tradicije, kulturne baštine. Zabavno je i šetati uz rijeku Dravu, pogotovo onima koji su čuli za Dravusov izvor snage. Naime, energija rijeke, koju su ondašnji stanovnici tih krajeva nazivali Dravus, odnosi sve negativno, a obnavlja  životnu snagu.

Duh hedonizma

Stari Rimljani cijenili su zdravlje, mir, odmor i opuštanje. Zdravo i njegovano tijelo u starom Rimu bilo je znak kulture pojedinca i svaki Rimljanin koji je imalo držao do sebe redovito je posjećivao kupalište. Javna kupališta (thermae) činilo je više vrsta prostorija za kupanje, sobe za znojenje, kupke s vrućom i hladnom vodom, prostorije za masažu, mjesto za odmor te vrt, vježbaonica, knjižnica i kuhinja.

Kao i cijelo ptujsko okruženje, i Terme Ptuj karakterizira hedonistički rimski duh.  Zanimljiv je podatak da izvori iz dubine od 1100 metara donose prirodnu termalnu vodu temperature od 56 ⁰C.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.