Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Bebe u oku kamere

foto Najslađe slike koje ćete danas vidjeti: Fotografkinja koja se bavi snimanjem beba otkriva tajne svog posla

Foto Tea Josipa Kresović / Tea Jo
Foto Tea Josipa Kresović / Tea Jo
Autor:
Objavljeno: 12. siječanj 2018. u 7:21 2018-01-12T07:21:56+01:00

U ovom poslu nema mjesta za nestrpljive i one koji se ne znaju prilagoditi tuđim potrebama. Snimanja znaju biti izrazito fizički i psihički naporna pa ovaj posao nije za svakoga

Kao i većina djece pri završetku osnovne škole nisam bila sigurna što želim raditi u životu. Bližio se kraj osmog razreda, a ja još nisam znala što upisati. U to vrijeme je bio najpopularniji izbor ili gimnazija ili ekonomska, što za mene nije dolazilo u obzir jer sam od malih nogu bila kreativna duša i htjela raditi nešto svojim rukama.  Likovni mi je naravno bio omiljeni predmet, te sam već u osnovnoj imala izraženu crtu za umjetnost i nekoliko mojih radova je sudjelovalo na školskim natjecanjima. 

Kako sam zakasnila na prijemni ispit za upis u primijenjenu školu, nekako se samo po sebi nametnuo upis u srednju fotografsku gdje se ubrzo rodila prava ljubav prema fotografiji i tu počinje moja životna priča kroz fotografiju, prisjeća se Tea Josipa Kresović poznata po portretima novorođenčadi i obiteljskim fotografijama koje nastaju pod nazivom Little People by Tea Jo.

Portreti najzanimljiviji

Kažu da je najteže fotografirati djecu i životinje, kako li je tek fotografirati bebe stare tek nekoliko dana?

- Za vrijeme školovanja za fotografa profesor na satu fotografije pričao je kako je najzahtijevnija upravo dječja fotografija, obzirom da sam se već tada nekako opredijelila da su mi portreti najzanimljiviji.  Također, u obitelji imamo jako puno djece i tako se rodila i ljubav prema portretiranju najmlađih. Pojavom društvenih mreža, ubrzo sam otkrila "newborn fotografiju" i neizmjerno se divila umjetnicima diljem svijeta.  Nakon školovanja sam dobila stalan i siguran posao u jednoj tvrtki, no međutim, iako je bio usko povezan s mojom strukom, fotografije za dokumente ipak nisu zadovoljavale moju kreativnu dušu te sam paralelno pohađala razne edukacije i brusila svoj zanat.

Tea Jo

Unatoč samoukosti, u "newborn fotografiji" bez mentorstva, nažalost, nije bilo zadovoljavajućih rezultata, te sam marljivo radila kako bi si mogla priuštiti edukacije upravo kod vodećih fotografkinja u toj branši. Želja za fotkama kao s reklame bila je neutaživa te sam malo po malo, ali sigurno išla prema  sve boljim rezultatima.  Bilo je tu, naravno, uspona i padova, nesigurnosti u samu sebe, ali sam imala veliku podršku najbližih bez kojih danas ne bih bila tu gdje jesam. Na tome ću im biti vječno zahvalna jer su me bodrili kada mi je bilo teško te ohrabrivali da ne odustajem.

Danas, 13 godina nakon mature, mogu reći da živim svoj san. Nedavno sam prestala raditi u tvrtki, pokrenula svoj obrt i maksimalno se posvetila kreiranju životnih uspomena roditeljima koji dijele ljubav prema umjetničkom načinu fotografiranja.

Red prematanja, red snimanja

Kako izgledaju pripreme i snimanje?

- Kao i u svakoj profesiji, postoje neka pravila kojih se moram držati. Svako snimanje bebe je specifično te se prilagođavamo prema dobi bebe i njezinim potrebama na samom snimanju. Red hranjenja, uspavljivanja i prematanja je uobičajen na dan snimanja. Što su bebe mlađe to snimanje ide brže i jednostavnije jer duže spavaju te im ne smeta toliko namještanje poza, koje zna potrajati i po pola sata za jednu pozu. Na snimanju se zapravo najviše vremena posvećuje tome, a najmanje samom fotografiranju.

Koliko je imala najmanja beba?

Najmlađe bebe imale su šest dana, a najbrža snimanja su odrađena s bebama do deset dana starosti. Iako u pravilu bebe do mjesec dana puno spavaju, svakim danom se vidi razlika u njihovom razvoju. Što su starije, teže je dobiti neke željene poze.

Što sve koristite u pripremi scene i kako dobivate ideje za snimanje?

- Sada već posjedujem popriličan broj rekvizita u svom studiju tako da roditelji imaju izbora po pitanju odjeće, kapica, rekvizita u raznim bojama i još puno toga. Ideje za snimanje zapravo dobivam od svojih uzora kojih ima podosta, neki će reći da kopiramo jedni druge. Međutim, kao što sam prije navela, postoje neka pravila poza, rasvjete i slično kojih se moramo držati da bi ta fotografija bila pravilno izvedena, a  nijanse su zapravo razlike u rekvizitima koje koristimo kao dodatke, te naravno obrada koja je na neki način potpis svakog fotografa.

foto Tea Josipa Kresović

Kakav je interes roditelja?

- Način na koji fotografiram je vrlo specifičan i naravno nije svima po guštu. Međutim, mlađe generacije su već upoznate s "newborn fotografijom" iz cijelog svijeta te im se jako sviđa taj stil. Drago mi je da se to sve više prepoznaje i cijeni kod nas iako je ta vrsta fotografije godinama dosta popularna izvan Hrvatske.

Edukacija u Londonu

Učili ste od svjetski poznate fotografkinje Jade Gao. Kako je došlo do toga?

- Jade Gao se istaknula svojim specifičnim stilom u svijetu "newborn fotografije" i bila sam opčinjena njenim izvedbama.  Dugo godina sam ju pratila i divila se njenom radu te sam mislila da je nikada neću imati prilike upoznati jer živi u dalekoj Australiji. Budući je "newborn fotografija" postajala sve popularnija, tako su vodeće fotografkinje ubrzo počele raditi turneje i predavati diljem svijeta. Tu sam vidjela priliku koju ne smijem propustiti i odvažila se otići u London na edukaciju i učiti od najbolje. Moram napomenuti da nije bila laka odluka jer su takve edukacije jako skupe za naše pojmove, međutim, smatrala sam da je to izrazito bitno za moj napredak u toj vrsti fotografije. Definitivno mislim da nisam pogriješila.

foto Tea Josipa Kresović

foto Tea Josipa Kresović

foto Tea Josipa Kresović

Koliko je ovaj žanr zanimljiv fotografima u Hrvatskoj?

- U ovom poslu nema mjesta za nestrpljive i one koji se ne znaju prilagoditi tuđim potrebama. Snimanja znaju biti izrazito fizički i psihički naporna te smatram da taj posao nije jednostavan, niti je za svakoga. Iako nemam djece, ljubav prema tim čudesnim bićima je velika te mislim da se to vidi i u mojim radovima i upravo iz tog razloga mislim da se roditelji  obraćaju s povjerenjem.

U Hrvatskoj je sve više interesa za dječjom fotografijom, ali ćemo vidjeti koliko će dugo biti „popularna“  jer je potrebno jako puno energije i dobre volje za rad s djecom koja ponekad i ne žele surađivati. Mislim da se po tome definitivno mogu izdvojiti jer moja tvrdoglava strana će i najnezainteresiranije dijete pridobiti na suradnju  što je uz dobro oko izrazito važno.

foto Tea Josipa Kresović

foto Tea Josipa Kresović

foto Tea Josipa Kresović

foto Tea Josipa Kresović

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.