Predstavljeni su i drugi proizvodi vinarije Polovanec
Muskateer, mošt muškata fermentiran je prema pivskim pravilima. U klasičnu sladovinu dodano je 40 posto mošta, a mješavina je fermentirala na belgijskom pivskom kvascu saison
Pivo, a vino! Ili vino, a pivo!? Koja god vam formulacija bila draža, nećete pogriješiti, jer i nije lako u klasične okvire staviti prvo hrvatsko pivo od muškata – Muskateer, službeno promovirano u četvrtak!
Promocija je održana u lijepom ambijentu izletišta Polovanec, što i ne čudi s obzirom da iza ovog novog proizvoda na hrvatskom tzržištu, prvog hrvatskog craft piva od muškata, stoji prigorska vinarija Polovanec i craft pivovara Crafter’s iz Leprovice.
Udružili su Polovanec i Crafter’s snage i dugogodišnje iskustvo pa došli na ideju da kombinacijom sladovine i mošta od žutog muškata kreiraju potpuno novi proizvod specifičnog, ugodnog okusa.
Odnosno, da bi kreirali Muskateer, mošt muškata fermentiran je prema pivskim pravilima. U klasičnu sladovinu dodano je 40 posto mošta, a mješavina je fermentirala na belgijskom pivskom kvascu saison.
Silvije Boroša, majstor pivar pivovare Crafter’s, kazat će kako ovaj proizvod ima i povijesnu konotaciju.
Novi projekti
– Postoji legenda prema kojoj su u grobnici jednoga kralja pronađene amfore s ostacima muškata i ječma, odnosno ostataka piva. Koliko mi je poznato, ovakvu kombinaciju do sada je napravila samo jedna pivovara u Americi. Pivovare obično samo pomiješaju gotovo pivo s gotovim vinom, a to nije to, kazao je Boroša.
Pritom veli i kako je Muskateer najbolje opisati kao kombinaciju šampanjca od muškata i piva.Vlasnik vinarije i izletišta Polovanec, vinogradar Miroslav Polovanec, kazati će kako je Muskateer po količini alkohola kombinacija piva i vina. Za sada ga se može kupiti putem pivovare Crafter’s, dakako i na izletištu Polovanec te u nekim zagrebačkim pivnicama. Ali, nije to sve!
– Ne mislimo stati samo na ovome. Namjera nam je poigrati se malo i s drugim sortama, kao što su pinot sivi i chardonnay – najavio je Polovanec.Novi je proizvod i nova pohvala desetljećima dugoj tradiciji vinogradarstva u u Prigorju. Razne tu sorte uspijevaju, i sam Polovanec ih ima 14 u vinogradu, a jedna od njih je i žuti muškat kojem, kako reče, ovo podneblje na 220 m nadmorske visine idealno odgovara.
Devet posto alkohola
– Specifičnost muškata je njegov intenzivan miris i okus pa smo ga upravo zato i odabrali da bismo napravili jedno novo pivo – istaknuo je Polovanec.
Pojasnio je dobrim dijelom i postupak, kazao kako mošt ide u vrenje, a pivska fermentacija je onda potpuno druga priča od vinske. U tom se postupku, kako reče, pojedini mirisi gube, a dobivaju se određena svojstva piva, a da bi craft pivo od vina uspjelo, mošt mora biti otaložen, hladan i očišćen. To znači da mošt jedan dan stoji na hladnoj temperaturi i tek onda ide u pivsko vrenje.
U konačnici dobili smo Muskateer s devet posto alkohola, ugodna mirisa i finog okusa, osvježavajuće piće koji se, kažu oni koji su probali, odlično kombinira s mnogočim, primjerice sa sirevima, ali i s ribom, baš kao i s ostalim morskim plodovima. Reklo bi se, idealno za ovo vruće, ljetno doba…