Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. veljače 2020.
Za vozače

Krećete na vikend skijanje? Ne zaboravite na zlatna pravila pripreme automobila za zimske uvjete

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2020. u 15:00 2020-01-20T15:00:00+01:00

Krećete na vikend skijanje? Ne zaboravite na zlatna pravila pripreme automobila za zimske uvjete.

Uz posjedovanje sve zakonom propisane opreme, što ne služi da biste se zaštitili od kazni nego od opasnosti koje su zimi na prometnicama posebno naglašene, najvažnije je zadovoljiti još jednu pojedinost - koristiti ispravno gorivo. Pri tome mislimo na dizelsko gorivo koje u sebi sadrži aditive protiv smrzavanja. U Hrvatskoj, posebno kod ljudi koji preferiraju duža putovanja i koji godišnje prelaze po dvadesetak i više tisuća kilometara, dizelski su automobili češći od onih na benzin. U pravilu im je manja potrošnja te su povoljniji u korištenju. Ono što im stvara problem, niske su temperature. U takvim situacijama dolazi do zamućivanja dizelskog goriva, tj. njegovog prelaska u tekućinu želatinoznijeg sastava. Dođe li do takve situacije, pokretanje vozila je - nemoguće.

I ne, ne trebaju za to neke posebno niske temperature, već na -5 C kreće takav proces.

Odlazak na skijanje bez propisanog goriva može biti jako opasan. Na skijaškim destinacijama koje se u pravilu nalaze na visinama od tisuću do dvije tisuće metara nad morem, noću se temperatura redovito spuštaju i do minusa 15 stupnjeva. Nemamo li tada u rezervoaru propisano gorivo, automobil će ujutro satima biti nemoguće pokrenuti. Akcije poput vanjskog, fizičkog zagrijavanja rezervoara s dizelskim gorivom, čemu pojedinci znaju biti skloni, mogu učiniti nesagledive, a ne samo materijalne posljedice.

Foto iStock

Zimi su aktualna i brojna sportska događanja, velika natjecanja u rukometu i vaterpolu. S obzirom na dobre dosadašnje rezultate naših rukometaša u Austriji, za njima put Beča kreće i golemo mnoštvo hrvatskih navijača. Isto je i s vaterpolistima u Budimpešti. S obzirom na temperature u Austriji i Mađarskoj, neadekvatno gorivo u spremniku automobila znatno može zakomplicirati planirani putovanje na ova sportska događanja.

Stignete na utakmicu, parkirate automobil, navijate i veselite se. Satima vas nema. Vratite se do automobila i - ništa. Takve se neugodnosti najlakše izbjegnu ako se prije kretanja na put u spremnik ulije gorivo za zimske uvijete. Jedno od njih je Inino dizelsko gorivo Arktik koje se neće zamutiti i smrznuti ni na najnižim temperaturama. Odlazak na skijanje ili navijanje - koliko god naši "kauboji" i „barakude“ dobro igrali, činili nas ponosnima i sretnima, stoga se treba pobrinuti da takve osjećaje ne umanji neugodnost koju izaziva nemogućnost pokretanja automobila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.