Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1n
Sutra: 1° 1° 1n
15. prosinca 2018.
London

foto SLIKU SVOJU PIJEM Jeste li čuli za selfieccino? Kafić smislio novu foru za privlačenje gostiju

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. prosinac 2017. u 10:15 2017-12-20T10:15:39+01:00

Posjetitelji londonskog kafića »Čajna terasa« mogu uz uobičajene vrste kave naručiti i šalicu napitka sa svojim licem naslikanim u pjenici, što će platiti dodatne dvije funte

LONDON Nekima kapučino s uobičajenim srcem ili palmicom više nije dovoljan, pa su vlasnici londonskog kafića »Čajna terasa«, u svoju ponudu uveli napitak koji na pjenici ima oslikano lice gosta!

Proces narudžbe nije kompliciran. Gost prvo klikne mobitelom jedan »selfie« i pošalje ga u poruci konobaru. Zahvaljujući sofisticiranom printerskom uređaju, fotografija se pretvara u pjenicu kapučina za manje od 30 sekundi. Tako pripremljen kapučino osoblje kafića u Ulici Oxford naziva »Selfieccino« i trenutno pokušavaju naziv registrirati kao njihov zaštitni znak. Ovo zadovoljstvo koštat će gosta dodatne dvije funte, pa ukupni trošak gošćenja »selfieccinom« iznosi gotovo pet funti, odnosno četrdesetak kuna što baš i nije malo za naša mjerila.

Voljeli kapučino, espresso, tursku kavu ili onu iz filter-aparata, liječnici vam poručuju da ste na dobrom putu, jer sva istraživanja pokazuju da je kavu piti – zdravo.
Kofein je najkorišteniji psihoaktivni sastojak na svijetu. I to s dobrim razlogom – budi nas, pomaže da ispunimo obaveze i puni nas energijom. Ljudi, međutim, često brinu trebaju li ograničiti unos kofeina ili ga potpuno izbaciti iz upotrebe.

Reuters

Iako previše kofeina može izazvati nesanicu, nemir i ubrzani rad srca, u velikoj većini slučajeva kava je zapravo blagotvorna za zdravlje, piše portal Science Alert.

Crno blago

Devet znanstvenih studija pokazalo je da je kava smanjuje rizik za cirozu jetre. Jedna šalica kave dnevno smanjuje taj rizik za 22 posto, dvije za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za čak 65 posto.
Revizija više od 200 istraživanja o utjecaju kave na srce pokazala je da ljudi koji piju tri ili četiri šalice kave na dan imaju 19 posto manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

Jedno veliko istraživanje pokazalo je da je svaka dodatna šalica kave na dan povezana sa sedam posto manjim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2.

Znanstvena studija objavljena u europskom časopisu za prevenciju raka pokazala je da pasionirani ljubitelji kave (oni s najmanje tri šalice na dan) imaju 18 posto manji rizik razvoja raka jetre, endiometrija, usne šupljine, jednjaka i prostate.
Meta-analiza istraživanja o utjecaju kave na mozak pokazala je da ljubitelji kave imaju otprilike 16 posto manji rizik da će patiti od Alzheimera ili demencije.

Veliko istraživanje na 50 tisuća žena pokazalo je da jedna šalica kave smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šalice dnevno za 20 posto. Velika studija na pola milijuna Europljana provedena u razdoblju od 16 godina pokazala je da muškarci koji piju tri ili više šalice kave dnevno imaju 12 posto manji rizik da će prerano umrijeti od onih koji je ne piju. Kod žena rizik je manji sedam posto.

Dakle, mlinac u ruke, džezvu na šparhet ili u London po »selfieccino« i uživajmo u blagotvornom crnom napitku.

Reuters

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka