Foto: iStock
Hrskava slanina, fino tamno pivo i raskošni cheddar sir glavne su zvijezde ove ultimativne comfort food juhe
Neodoljiva kombinacija okusa stapa se u kremastoj, bogatoj i dekadentnoj juhi kao stvorenoj za hladni i kišni dan. Hrskava slanina, fino tamno pivo i dekadentni, kremasti cheddar sir glavne su zvijezde juhe koju ćete uskoro ponovno poželjeti pripremiti.
Sastojci:
1 luk, nasjeckan na sitno
1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno
1 žlica Dijon senfa
1 žličica crvene paprike
¼ šalice brašna
¼ žličice soli
slanina narezana na kockice
3.5 dcl kvalitetnog crnog piva
2 šalice pilećeg temeljca
2 šalice punomasnog mlijeka
1 manja glavica brokule, narezana na manje komade
2 naribane mrkve
¾ šalice cheddar sira (ili po izboru)
Za dekoraciju:
naribani sir
tostirani kruh
Priprema:
1. Slaninu preprecite u većoj, dubljoj tavi na srednje jakoj vatri dok ne postane hrskava, a zatim prebacite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće. Stavite sa strane nekoliko kockica za dekoraciju.
2. U istoj tavi, na masnoći koja je preostala od prženja prodinstajte nasjeckani luk, posolite i povremeno promiješajte dok luk ne omekša (otprilike 3-5 minuta), a zatim dodajte nasjeckani češnjak, senf i papriku i kuhajte neprestano miješajući otprilike 30 sekundi. Dodajte brašno i dobro promiješajte te kuhajte još dodatnu minutu do dvije dok brašno ne potamni- na taj način juha će dobiti puninu okusa.
3. Polako ulijte pivu i kuhačom miješajte dok se ne reducira (otprilike jednu minutu), a zatim dodajte pileći temeljac i mlijeko te zakuhajte do vrenja, a zatim smanjite vatru. Kuhajte 5 minuta dok se juha ne zgusne.
4. Dodajte brokulu i mrkvu i kuhajte 5 minuta dok brokula ne omekša. Po želji, juhu možete izmiksati štapnim mikserom do željene gustoće.
5. Servirajte s naribanim sirom, komadićima slanine i tostiranim kruhom.