Ideja za desert

Prhka torta s kremom u boji jeseni

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Tikve se jednako dobro uklapaju u slatka i slana jela. Danas predlažemo desert u kojem je upravo slatka krema od tikve glavni sastojak



Sastojci za 6 osoba: Tijesto:  200 g šećera u prahu, 250 g maslaca, 500 g brašna, sol, ekstrakt vanilije,  4 žutanjka


Za kremu: 70 g demerara šećera, 1 jaje, 1 čašica kruškovca, 180 ml slatkog vrhnja, cimet, muškatni oraščić, naribani đumbir, 800 g očišćene muškatne tikve


Priprema: Prvo valja pripremiti tijesto. Maslac dobro izmrviti s brašnom, zatim dodati šećer, ekstrakt vanilije, sol i na kraju žutanjke. Tijesto oblikovati u loptu, omotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak.


Tikvu oguliti, ukloniti sjemenke i vlakna, narezati na kockice i peći pokriveno aluminijskom folijom 45 minuta na 200 stupnjeva. Kada je tikva pečena usitniti ju štapnim mikserom, dodati šećer, jaje i na kraju slatko vrhnje. Začiniti cimetom i muškatnim oraščićem. Na kraju umiješati liker i malo naribanog đumbira. Prebaciti u lonac s neprijanjajućim dnom i kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući 5 do 10 minuta dok se ne zgusne. Tijesto izvaditi iz hladnjaka, razvaljati tanko i njima oblažoti kalup promjera 26 centimetara. Tijesto izbosti vilicom, u kalup uliti kremu, a od ostataka tijesta napraviti ukras.

Peći 20 minuta prvo na 200 stupnjeva, a zatim još pola sata na 180 stupnjeva. kada je gotova izvaditi iz pećnice, ohladiti i tek tada rezati.