Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4n
Sutra: 20° 20° 4n
17. rujna 2019.
Desert

Osvježavajuće i bez pečenja: Cheesecake s jagodama

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 17:19 2018-05-24T17:19:15+02:00

Sezona jagoda potrajat će još neko vrijeme i valja ih čim više jesti, naravno ako niste alergični

Jagode su u punoj sezoni i sada ih valja iskoristiti. Najbolje je kupiti domaće, hrvatske i to od provjerenih proizvođača, a takvih ovih dana ne nedostaje. Sezona će im potrajati još neko vrijeme i valja ih čim više jesti, naravno ako niste alergični.

Sastojci za kalup od 24 cm: 240 g čokoladnih keksa, 100 g maslaca, 50 g šećera; Za kremu: 500 g svježeg sira, 200 g jagoda, 130 g šećera u prahu, 10 g želatine u listićima, korica 1 nešpricanog limuna; Za dekoraciju: 100 g jagoda, 100 ml slatkog vrhnja, 20 g šećera u prahu, tamna čokolada

Priprema: Prvo valja napraviti bazu. U multipraktiku samljeti kekse i šećer, a zatim ih pomiješati s otopljenim maslacem. Smjesu rasporediti po kalupu obloženom masnim papirom i staviti na pola sata u zamrzivač. Dok se podloga hladi, napravite kremu. Listiće želatine namočiti u vodi, jagode oprati, ukloniti im petiljke i prepoloviti.

Jagode usitniti u multipraktiku (ili pomoću štapnog miksera). Procijediti. Tri do četiri žlice odvojiti i zagrijati s namočenom i ocijeđenom želatinom. Smjesu ohladiti. Ostatak umaka od jagoda pomiješati sa sirom i koricom limuna. Zatim umiješati šećer u prahu, a posljednji umiješati ohlađeni umak sa želatinom. Kremu rasporediti po podlozi, poravnati i staviti u hladnjak na dva sata.

Kada se kolač stvrdnuo, premazati šlagom i dekorirati jagodama narezanim na ploške i posuti sjeckanom čokoladom. Ovaj kolač čuvajte u hladnjaku dva do tri dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.