Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: -1° 2n
Sutra: -1° -1° 2n
24. siječnja 2019.
Kulinarski trendovi

foto Nemojte uživati samo u bojama i mirisu cvijeća već se potrudite da vam trpeza postane cvjetno bogatija

Cvjetne dekoracije za prste polizati / Foto REUTERS
Cvjetne dekoracije za prste polizati / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2017. u 8:06 2017-06-07T08:06:23+02:00

Neki se cvjetovi često koriste i u kulinarstvu za obogaćivanje okusa pripremljenih jela ili kao dekoracija brojnim slasticama. Međutim, u mnogim dijelovima svijeta postoje običaji pripremanja cvijeća kao hrane, i to naročito u Kini i Japanu. Ipak, treba biti oprezan, jer nije sve cvijeće jestivo, a ono koje se koristi za pripremu jela mora biti organski uzgojeno

Cvijeće je najljepša dekoracija svakog stola. Na vama je da odlučite hoćete li uživati samo u njegovim raskošnim bojama ili u njegovom neodoljivu mirisu ili, pak, u okusu mirisa. Naime, vjerojatno vam je poznato da je neko cvijeće i jestivo. No, malo je poznato da tradicija konzumiranja cvijeća traje već nekoliko tisuća godina.

U mnogim jelima Bliskog istoka  i Perzije koristile su se latice ruže i naranče, dok je cvijet trešnje i krizanteme bio vjekovima popularan u Japanu. Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji je recept strogo čuvana tajna.

Maslačak se spominje u Starom zavjetu kao gorak začin, a sad je čest dodatak salatama

Maslačak se spominje u Starom zavjetu kao gorak začin. Posljednjih tristo godina dragoljub, koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinjama Europe i Sjeverne Amerike.

Krizanteme liječe gripu i prehladu

Time se ne može podičiti i Zapad jer korištenje cvijeća na trpezi je tek odnedavno. Zanimljivo je da već dugi niz godina u našoj kuhinji koristimo cvijeće, a da nismo toga ni svjesni. Radi se o artičokama, brokuli i cvjetači.

Cvijet trešnje vjekovima je popularan u Japanu

Ali, srećom, i to se mijenja i trpeza nam postaje cvjetno bogatija, a sve dodatno potiču alternativni liječnici koji ističu brojne zdravstvene dobrobiti cvijeća. Između ostaloga, cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu. Valerijana smiruje i olakšava nesanicu.

Krizanteme liječe gripu i prehladu /Foto NL arhiva

Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i antigljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana. Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Berite cvijeće rano ujutro ili navečer

Nježne, mirisne i jestive latice svojim okusima i bojama oplemenjuju i uljepšavaju brojna jela i napitke, pa je cvijeće osim u vazama dobrodošlo i na našim tanjurima. No, ne može svaki cvijet dospijeti na tanjur. Posebice ne onaj iz cvjećarne. Kao što je dobro poznato za uzgoj cvijeća masovno se koriste pesticidi, zbog toga je nužno da nabavljate organski uzgojeno cvijeće. Najsigurniji ćete biti ako ste u mogućnosti da cvijeće uzgojite sami. Kod odabira također trebate znati, da nije svo cvijeće jestivo. Neko je teško probavljivo, dok je drugo otrovno.

Latice ruža daju salatama i desertima slatkasti okus / Foto REUTERS

Berite cvijeće rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće, koje se tek otvorilo pa je svježe i zdravo. Izbjegavajte ono bolesno ili koje su jele bube. Obično se jedu samo latice cvijeća, izuzimajući šafraniku i šafran, čiji se tučak koristi kao začin. Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite „oživiti“ cvijeće, uronite ga u posudu s ledenom vodom na 30 do 60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku, te pažljivo otkinite latice i druge dijelove cvijeća, koje ćete konzumirati. Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku s vodom i spremite ga u hladnjak. Latice cvijeća možete držati u plastičnoj vrećici u hladnjaku tijekom jednog dana, ali najbolje je potrošiti latice u roku od nekoliko sati.

Okusi mirisa

Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je s njegovim okusom? Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka. Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke. Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate, koji okus ima cvijeće, probajte ga, ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno.

Lavanda daje salatama i desertima slatkasti okus / Foto NL arhiva

Cvijeće se često koristi u kulinarstvu, ne samo kao dekoracija nego i kao oblik razvoja specifičnosti okusa. Vrhunski kuhari pripremaju juhu s tratinčicom, frigane bagreme, koriste cvjetove kamelije kuhane na pari kao dodatak ribljem fileu. Dovoljno je malo ideja i strpljenja i na stolu se stvara obilje nesvakidašnjih kulinarskih specijaliteta. No, u eksperimentalnom pristupu hrani i kombinacijama s neobičnim namirnicama treba biti oprezan, jer nije sve bilje jestivo.

Dovoljno je malo ideja i strpljenja i na stolu se stvara obilje nesvakidašnjih kulinarskih specijaliteta / Foto Reuters

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka