OBITELJSKI DESERT

Kada spojite sladoled i kekse dobit ćete sendvič od sladoleda

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Prvo napravite kekse koje ćete »puniti« sladoledom koji možete obogatiti komadićima čokolade, lješnjaka, voća...



Sendvič od sladoleda? I to je moguće. Donosimo prijedlog za malo drugačiji desert za koji će vam ipak trebati malo više vremena, ali vaši će vam ukućani biti itekako zahvalni. Ovo je osnovni recept, jednom kada ga svladate možete se poigrati i dodavati različite sastojke u sladoledni dio.


Sastojci za 12 komada: 300 g brašna, 120 šećera u pragu, 120 g maslaca, 6 g gorkog kakaa, 1 jaja, 1 žutanjak, 30 g meda; 600 ml mlijeka, 250 g vrhnja, 250 g šećera, 1 štapić vanilijePriprema: Prvo napravite kekse koje ćete »puniti« sladoledom. U posudi pomiješajte ohlađeni maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte šećer i kakao i na kraju povežite smjesom od jaja, bjelanjka i meda. Smjesu stavite u hladnjak na pola sata. Nakon isteka vremena razvaljati i izrezati 24 koluta promjera 8 centimetara. Peći 18 do 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.Dok se keksi peku krenite s pripremom sladoleda. U zdjelici neprestano miješajući zagrijati mlijeko, slatko vrhnje sa šećerom i razrezanim štapićem vanilije. Temperatura ne bi smjela prijeći 85 stupnjeva. Kada se smjesa zagrijala, stavite ju na brzo hlađenje u posudu s ledom. Tak kada je smjesa dovoljno hladna stavite ju aparat za sladoled. Ako nemate aparat, tada ga ostavite dva sata u hladnjaku, tijekom kojih ga svakih 30 minuta promiješajte. Nakon toga ostavite ga još sat vremena u zamrzivaču. Narežite 12 traka papira za pečenje (visine oko 3 cm), i obložite 12 keksa. Osigurajte spajalicom i punite sladoledom. Na svaki stavite dvije žlice (oko 80 grama) sladoleda te poklopite keksom. Lagano pritisnite stavite na 15 minuta u zamrzivač. Uklonite masni papir i poslužite. Sladoled možete obogatiti komadićima čokolade.