Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 1° 5° 1
21. ožujka 2018.
Recepti "Od negda za svagda" na CD-u

Ivan Ivković izdao prvu hrvatsku zvučnu kuharicu za slijepe i slabovidne

Imamo dobru namirnicu, imamo kvalitetne recepte. To je to - Ivan Ivković / Foto Novi list arhiva
Imamo dobru namirnicu, imamo kvalitetne recepte. To je to - Ivan Ivković / Foto Novi list arhiva
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2013. u 19:25 2013-06-10T19:25:00+02:00

Prva zvučna kuharica u nas pokriva receptima cijelu Hrvatsku, a osim recepata, autor Ivan Ivković u njoj pojašnjava i neke od kulinarskih pojmova i tehnika

ZAGREB »Od negda za svagda«, zove se kuharica Ivana Ivkovića koju drugačijom čini to što je, kako kaže njen autor, prva zvučna kuharica za slijepe i slabovidne osobe u nas.

Nekih 500 CD na kojima je snimljenih oko 130 recepata već je izdano za potrebe slijepih i slabovidnih. Ivković kani otići korak dalje, tiskati i knjigu s receptima uz koju će kupci dobiti i CD sa zvučnim zapisom, tako da se i senzibiliziraju za problematiku slijepih i slabovidnih, i da CD na koncu mogu pokloniti nekom za koga znaju da ga treba. 

  Do realizacije projekta došlo je zapravo slučajno. Ivković je profesionalni kuhar koji već osam godina na Hrvatskom katoličkom radiju vodi kulinarsku emisju »Kuhajmo zajedno«.

Emisija je, veli, nastala u vrijeme kada su se u nas mahom govorilo o kompliciranim recepturama iz dalekog svijeta. On se odlučio za drugačiji koncept, za propagiranje stare hrvatske autohtone kuhinje.

Prva je na meniju radijske emisije bila samoborska greblica, kroz godine se odvrtjelo 420 emisija, a tek se tu i tamo koji recpet ponavljao i to na zahtjev slušatelja poput, primjerice, onoga za štrukle.

Da od svega nastane zvučna kuharica »kriv« je Mirko Hrkač, upravitelj i osnivač Zaklade »Čujem, vjerujem, vidim« koja se bavi i snimanjem zvučnih zapisa i digitalizacijom tiskanih knjiga.

Hrkač predlaže da se snimi kuharica i tako slijepima i slabovidnima omogući da dođu do starih recepata. Ivković ideju objeručke prihvaća, bira i prilagođava recepte slijepima i slabovidnima. Oni koji rade na knjizi odriču se honorara, Grad Zagreb daje nešto sredstva, spomenuta zaklada je izdavač. 

  Prva zvučna kuharica u nas pokriva receptima cijelu Hrvatsku. Osim recepata, Ivković u njoj pojašnjava i neke od kulinarskih pojmova i tehnika. Uvjeren je kako je je promoviranja autohtonih hrvatskih jela ono na čemu moramo bazirati našu turističku ponudu.

S druge strane i u predgovoru zvučne kuharice ističe se potreba da kuhinja, baš kao nekada, opet bude mjesto u hrvatskim domovima u kojem će se i jesti i, plakati, i smijati. 

  – Imamo dobru namirnicu, imamo kvalitetne recepte. To je to, veli Ivković. 

  Prva zvučna kuharica je, kaže Ivković, jako dobro prihvaćena. Za drugu se već radi lektura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka