Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Za poseban "šmek"

Dimljenje – točka na i savršenog roštilja koja daje posebnu aromu mesu i ribi

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2019. u 10:30 2019-04-10T10:30:00+02:00

Orah, jabuka i tešnja samo su neke od najomiljenijih namirnica koje će dodatno aromatizirati jelo s roštilja 

Zaljubljenici u roštilj uvijek će reći kako onaj poseban "šmek" mesu i ribi pečenim na gradelama daje miris dima. Ali kako različite vrste drveta daju i drugačiji štih namirnici, jako se dobro pazi koje namirnice će se dimiti na kojem drvu. Dimljenje mesa i ribe, dakle, predstavlja svojevsrno dodatno aromatiziranje namirnica. Zaljubljenicima u roštilj na raspolaganju su i posebni roštilji za dimljenje. Takvi roštilji imaju takozvanu pušnicu te omogućuju roštiljanje, dimljenje, pečenje i zadržavanje hrane vrućom. Unutar vatrenog odjeljka, tinjajuće drvo napravi toplinu i dim se ravnomjerno širi u pušnici. Meso tako ostaje mekano i sočno.

Namirnice se, dakle, mogu pripremati na različitim vrstama drva. Donosimo neke od najomiljenijih:

Orah – intenzivan okus i miris, može se miješati s nježnijim vrstama drveta poput jabuke, a preporuča se za dimljenje crvenog mesa i divljači

Jabuka – slatkast, nježniji miris i okus, za nježnije meso poput peradi

Trešnja – također slatkasto drvo, mesu daje i lijepu boju, pogodno za govedinu i svinjetinu

Vinova loza – za mnoge najbolji izbor, slaže se sa svim mesom, pa će stvoriti lijepu kombinaciju i s janjetinom, a pogodno je i za dimljenje ribe

Šljiva, breskva – nježan, slatkast miris i okus, pogodan za sve vrste bijelog mesa i ribe

Iverje koje se koristi za dimljenje roštilja svakako treba prije bacanja u roštilj namočiti barem pola sata. Pravilo je namirnice dimiti prvu polovicu ukupnog vremena pečenja kako ne bi imale preintenzivan okus te kako bi se lijepo zapekle.

Ipak, za uživanje u posebnom okusu koje drvo daje mesu i ribi, može se uživati i pripremajući meso i ribu na posebnim drvenim daskama koje se stavljaju na roštilj. Prednost je što, kao i kod metalnih ploča, nema direktnog kontakta s izvorom topline, dakle, masnoća neće kapati i paliti se, riba se neće lijepiti za podlogu, a namirnice će biti fino i ravnomjerno pečene te sočne. Te će, naravno, imati i poseban aromatičan gušt.

Sve za roštilj potražite u Interspar-u

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.