Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 1
Sutra: 17° 21° 1
24. travnja 2018.
VLADARICA LJETA

Breskva: sočne, ukusne s obiljem vitamina i minerala

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2017. u 8:15 2017-07-27T08:15:00+02:00

Sočno meso može biti od bijele,  preko žute do narančaste boje, a sve zavisi od sorte. U breskvama treba uživati čim više, obiluju vitaminima A, C, E, K i B3, mineralima kao što su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen

Porijeklom je iz sjeverozapadne Kine, breskva je danas voćka popularna u cijelom svijetu, ovisno o sorti dozrijeva od proljeća do kraja ljeta. Tristo godina prije Krista breskve su počeli uzgajati u Grčkoj i Perziji, a staro Rimljani proširili su ih Europom.

Sočno meso može biti od bijele,  preko žute do narančaste boje, a sve zavisi od sorte. U breskvama treba uživati čim više, obiluju vitaminima A, C, E, K i B3, mineralima kao što su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

Breskve su niskokalorično voće, jedan plod sadrži samo 60 kalorija, a njegovom konzumacijom osigurat ćete si bogatstvo vitamina i minerala. Vlakna iz breskve dat će vam osjećaj sitosti i regulirati razinu šećera u krvi. Zato ljeti umjesto deserta posegnite za breskvom ili ako baš ne možete bez deserta uključite ju u neki. Osim u slatka breskva se može ukomponirati i u slana jela.

Za razliku od nekog drugog voća breskve ne moraju biti posve zrele kada ih kupite. Dozrijevanje ćete im pospješiti ako ih stavite u papirnatu vrećicu i pustite ih na sobnoj temperaturi. Ako ih pak želiu te dulje čuvati također ih stavite u papirnatu vrećicu, ali ih pospremite u hladnjak.

iStock-530186660_edited

Osim u kolačima i salatama  breskve možete iskoristiti za  kompot, džem, umak ili liker, a okušajte se i u pripremi osvježavajućeg domaćeg čaja. Za čaj će biti potrebne 2 šalice šećera, 6 bresaka, 1 žlica zelenog čaja, štapić vanilije. A priprema ide ovako: 750 ml vode zakuhati sa šećerom, zatim dodati breskvu narezanu na komade i prerezani štapić vanilije. Kuhati pola sata na laganoj vatri. Nakon isteka vremena kuhanja izvaditi štapić i izmiksati u bledneru. Žlicu čaja skuhati u litri vode prema uputama na pakiranju. Pomiješati sok od breskve i čaj i staviti u hladnjak da se dobro ohladi. Promiješati prije posluživanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka