Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Slavlje života

foto ČAROLIJA PROLJEĆA U JAPANU Pogledajte kako izgleda veličanstveni cvat trešnje - sakura

Foto: @japanawaits/ bns_landscape Instagram
Foto: @japanawaits/ bns_landscape Instagram
Autor:
Objavljeno: 1. travanj 2019. u 15:44 2019-04-01T15:44:00+02:00

Početak proljeća Japanci tradicionalno obilježavaju hanamijem, festivalom promatranja cvata trešnje- simbola buđenja, novog početka i slavlja života

Stiglo je vrijeme hanamija, tradicionalnog japanskog običaja koji u prijevodu doslovno znači- promatranje cvijeća. Uživanje u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja stoljetna je tradicija koja ima važno mjesto u životu Japanaca.

Tisuće zaljubljenika okupit će se u parkovima kako bi proslavili čaroliju proljeća i njezinog najnježnijeg simbola- sakure ili cvijeta trešnje.Tijekom desetak magičnih dana Japanci će uživati u čaroliji sakure, parkovi će biti ukrašeni lanternama i svatko će tražiti svoje mjesto pod stablom trešnje. Zabave i druženja često potraju do dugo u noć, a takva noćna svečanost promatranja sakure naziva se yozakura i posebno je omiljena među mlađom generacijom.

Tajna proljeća

Simbol trešnje od velikog je značaja u japanskoj kulturi- tiha čarolija proljeća svečano se obilježava promatranjem sakure u njezinom punom sjaju. Stablo trešnje kratkotrajnog je cvata te stoga simbolizira prolaznost, ali i buđenje, preobrazbu i novi početak. Ova je ideja povezana je s budističkim učenjima, odnosno praksi življenja u sadašnjem trenutku. Stoga je ova svečana proljetna ceremonija vrijeme za refleksiju i mirisni podsjetnik na dragocjenosti života.

01ig_myshots

02yusei_view2

03japanawaits2

Ceremonija buđenja

Jednostavna ljepota trešnjinog cvijeta očaravala je careve, princeze, umjetnike, pjesnike i obične ljude te je kroz vrijeme postala jedan od najvažnijih simbola Zemlje izlazećeg sunca. Prema staroj legendi, za trešnjin cvat zaslužna je božica Ko no- hana- sakuya- hime koja je poželjela golo stablo trešnje odjenuti u svečano ruho proljeća kako bi se probudio novi život.

Sakura u sebi nosi ljepotu mladosti, prizivanje buđenja i preobrazbe, dok prema tradiciji Feng Shui- ja označava unutarnje dostojanstvo, ljubav i sreću. Cvijet trešnje simbolizira slavlje života, stoga se tradicionalno poklanja kako bi se pozdravio novi član obitelji ili iskazala skrivena ljubav dragoj osobi.

Promatrati tu prolaznu ljepotu i prepustiti se uzvišenoj čaroliji proljeća unutarnji je manifest koji svaki stanovnik Japana nosi u sebi. U tom duhu, donosimo djelić čarobne atmosfere uz najljepše fotografije japanske sakure u ruhu novog proljeća.

04a.s.u.k.a.t 3

05viatgesecuadorsbd

06hitown209's profile picture

07visitjapanau, funaoka castle park in miyagi

08japan.vacations

09@kyoko190

10a.s.u.k.a.t2

11inefekt_japan, shibuya tokyo

ycmrmn (2)

12warew

13@greenme_it

15travellerspath

16yusei_view3

Foto: Instagram

japan, sakura, hanami

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.