Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Potpisali ugovor

Stiže Fordswagen: Volkswagen najavljuje suradnju s Fordom na razvoju kamioneta

Ilustracija / Foto Reuters
Ilustracija / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2019. u 13:37 2019-03-28T13:37:20+01:00

Potvrdili su i interes za suradnju na području visoko automatiziranih vozila

HANNOVER Njemački automobilski div Volkswagen (VW) najavio je u četvrtak suradnju s američkim Fordom na razvoju kamioneta a nastavljaju i razgovore o proširivanju partnerstva na segmente visoko automatizirane vožnje i usluga mobilnosti.

U lipnju prošle godine VW i Ford objavili su da razgovaraju o zajedničkom razvoju čitavog niza komercijalnih vozila. Naknadno su proširili razgovore i na električna i visoko automatizirana vozila, pojašnjavajući da im je cilji ušteda milijardi dolara troškova.

Iz njemačke su kompanije danas priopćili da su potpisali ugovor s Fordom o razvoju kamioneta koji bi naslijedio njihov model VW Amarok. Ford ima platformu za kamionet Ranger, što bi moglo pomoći VW-u da smanji troškove razvoja.

Potvrdili su i interes za suradnju na području visoko automatiziranih vozila.

»Vodimo konstruktivne razgovore o preuzimanju vlasničkog udjela u Argu, Fordovom odjelu za visoko automatiziranu vožnju. Moguće je i osnivanje zajedničke kompanije koja bi nudila usluge mobilnosti«, izjavio je u četvrtak izvršni direktor VW-ova odjela komercijalnih vozila Thomas Sedran.

Razgovori će biti završeni u idućim mjesecima, dodao je Sedran.

Ford je kupio Argo AI, inovativnu tehnološku kompaniju za automatiziranu vožnju, 2017. godine ali su troškovi razvoja visoko automatiziranih vozila proteklih godina snažno porasli, prisilivši nekoliko kompanija da potraže rješenje u udruživanju snaga i u vanjskim ulagačima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.