Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
20. ožujka 2019.
Ozbiljan udarac

Ford proizvodnju novog Focusa kompletno seli u Kinu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2017. u 10:21 2017-06-21T10:21:51+02:00

Američki automobilski div Ford će 2019. preseliti proizvodnju svog novog modela Focus u Kinu, unatoč tome što je suočen s pritiskom predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji želi zadržati proizvodna radna mjesta u zemlji.

Proizvođač automobila je poručio da odluka neće dovesti do ukidanja radnih mjesta u SAD-u, no taj potez označava još jednu promjenu u planovima za proizvodnju novog Focusa.

Kompanija je u siječnju nakon kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa odbacila planove o preseljenju proizvodnje iz SAD-a u novi proizvodni pogon u Meksiku vrijedan 1,6 milijardi dolara.

Trenutno, Ford proizvodi model Focus u tvornicama u Michiganu, Njemačkoj i Kini.

No doživio je pad prodaje Focusa u SAD-u, dok se potražnja za većim vozilima zadržala na prijašnjoj razini.

Tvrtka je planirala preseljenje proizvodnje Focusa iz SAD-a u novu tvornicu blizu savezne države San Luis Potosi u Meksiku.

Ta odluka je naišla na žestoke kritike američkog predsjednika, koji je ne libeći se prozvao proizvođače automobila i druge kompanije za uvoz robe iz drugih zemalja, uključujući Kinu i Meksiko.

Odluka Forda o napuštanju planova za novu tvornicu u Meksiku, koja je donesena prije nekoliko mjeseci, doživljena je kao trijumf predsjednika Trumpa i njegovog pristupa američkim kompanijama i globalnoj trgovini.

Činilo se da je njegova osobna i javna intervencija dovela proizvodnju novog Fordovog modela Focusa u SAD, što je predstavljalo čistu pobjedu za Trumpovo uvjerenje da dobra koja Amerikanci kupuju trebaju biti proizvedena u Americi.

Proizvodnja Focusa u Kini nije bila dio planova, stoga iz Forda u budućnosti jasno riskiraju neugodnosti od strane Trumpa. No, sa zastojem u zakonodavnim inicijativama, administraciju koja je opterećena kontroverzama, i Trumpov pad rejtinga u javnosti, nije jasno što predsjednik može učiniti da zaustavi planove kompanije.

Moglo bi se ispostaviti da je Trumpov stil vršenja pritiska na kompanije za dovođenje proizvodnje u SAD bio učinkovit samo nekoliko mjeseci.

U siječnju, iz Forda su poručili da odbacuju planove o izgradnji nove tvornice u meksičkoj državi San Luis Potosi te da će proizvodnju ograničiti na postojeću tvornicu u meksičkom gradu Hermosillu.

No, jučerašnja objava znači da će Ford proizvoditi novi Focus u Kini, umjesto u Hermosillu, čime će ostvariti uštedu od 500 milijuna dolara.
Ford je u utorak obavijestio Bijelu kuću o svojim novim planovima, rekla je glasnogovornica Forda Kelli Felker. Kazala je, također, da je tvrtka razmatrala potez već neko vrijeme.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je u utorak samo to da planovi Forda, koji bi mogli imati veliki utjecaj na američke dobavljače auto dijelova, naglašavaju potrebu za poreznom reformom koja bi podigla konkurentnost domaćih proizvođača.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka