Borba s pandemijom

Od samoizolacije do potpune karantene: Koje su mjere pojedine države dosad poduzele

Hina



Australija je postala zadnja država u azijsko-pacifičkoj regiji koja uvodi obveznu samoizolaciju za sve osobe koje dolaze iz inozemstva, vlada Litve stavila je čitavu zemlju u karantenu, a na Filipinima je ograničen broj ljudi koji od nedjelje smiju u sredstva javnog prijevoza.


»Kako bismo bili ispred vremena nametnut ćemo samoizolaciju svima koji dolaze u Australiju i to je na snazi od ponoći«, kazao je premijer Scott Morrison na konferenciji za novinare u Sydneyu.»To je zakonska obveza… Ako je vaš kolega bio na Baliju i vratio se i pojavio na poslu te sjeo pokraj vas, počinio je prekršaj«, dodao je.

Australska odluka uslijedila je nakon što je dan ranije istu mjeru objavio Novi Zeland.


Australija će zabraniti dolazak svim kruzerima u svoje luke u idućih 30 dana… Vlada je preporučila i obveznu minimalnu udaljenost od 1,5 metra među ljudima no za sada neće zatvarati škole.




U Australiji je dosad zabilježeno više od 280 oboljelih od respiratorne bolesti izazvane koronavirusom.


Tri su sobe preminule.


Južna Koreja – broj zaraženih prvi put manji od 100


U Južnoj Koreji prvi put nakon tri tjedna broj novozaraženih manji je od 100, objavile su zdravstvene službe.


U subotu je evidentirano 76 zaraza, a ukupno su u zemlji zaražene 8162 osobe. Broj umrlih u subotu je porastao za tri na 75.


Te brojke potvrđuju silazni trend u broju novih slučajeva zaraze.


Dan ranije zabilježeno je 107 novih slučajeva zaraze.


Zemlja je 29. veljače zabilježila vrhunac po broju novozaraženih osoba. Taj dan bilo je evidentirano 909 slučajeva zaraze.


Predsjednik Moon Jae-in u nedjelju je proglasio najpogođenije pokrajine »posebnim zonama pogođenima nesrećom« što omogućava vladi da snosi 50 posto troškova oporavka i uvede porezne olakšice stanovništvu i izuzme ih iz obveze plaćanja režijskih troškova stanovanja.


Većina slučajeva zaraze koncentrirana je oko grada Daegua na jugoistoku zemlje gdje je epidemija izbila među pripadnicima kršćanske zajednice.


Čitava Litva u karanteni na dva tjedna


Litavska vlada odlučila je da čitava zemlja bude u u karanteni iduća dva tjedna kako bi se ograničilo širenje virusa, odlučeno je u subotu kasno navečer.


Mjere stupaju na snagu u ponedjeljak od kada će strancima biti zabranjen ulazak u zemlju.


Sve će prodavaonice biti zatvorene osim ljekarni i prodavaonica hrane.


Litavcima će biti zabranjen izlazak iz zemlje.


U Litvi je sedam potvrđenih slučajeva zaraze.


Na Filipinima ograničen broj putnika u sredstvima javnog prijevoza


Na Filipinima oko Manile uspostavljene su kontrolne točke na kojima policija meri pridošlicama temperaturu. Radi se o početku primjene mjera koje će trajati mjeseci dana, a kojima se želi ograničiti širenje virusa.


U Manili je registriran najveći broj slučajeva od ukupno 111 otkrivenih u toj zemlji.


Otkazani su letovi prema i iz Manile, zabranjeno je održavanje misa, uvode se propisi o udaljenosti osoba i ograničen je broj putnika u sredstvima javnog prijevoza.


Argentina zabranila ulazak strancima iz najpogođenijih zemalja


Argentinske vlasti zabranile su ulazak strancima iz najpogođenijih zemalja te onima koji su u tim zemljama boravili u prethodna dva tjedna.


Zabrana će biti na snazi 30 dana.


U odluci se ne navode izrijekom zemlje iz kojih će dolazak biti zabranjen.


Argentina je privremeno prestala izdavati ulazne vize posjetiteljima iz SAD-a, Kine, Južne Koreje, Japana, Irana, Britanije i mnogih europskih zemalja, navodi britanska agencija Reuters.


U Argentini je evidentirano 45 slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravlja.