Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
28. veljače 2020.
Povijesno izjašnjavanje

Irski glasači na referendumu o pobačaju, rezultati u subotu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2018. u 23:01 2018-05-25T23:01:00+02:00

»Za mene je to jedno veliko 'da'«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona

DUBLIN Irski glasači u petak su glasali na povijesnom referendumu o tome treba li ublažiti zakon o pobačaju, a njegovi rezultati očekuju se u subotu.

»Za mene je to jedno veliko 'da'«, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum »sudbonosni datum za sve nas«.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Birališta se zatvaraju u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Prebrojavanje glasova počinje u 9 ujutro u subotu, a konačni rezultati očekuju se kasno poslije podne.

Dvije odvojene ankete objavljene u nedjelju, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, pokazuju da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto) pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.