Najava Germanwingsa samo jedan od noviteta

Zračna luka Rijeka očekuje oboriti rekord po broju putnika

Marinko Glavan

D. Škomrlj

D. Škomrlj

Osim obaranja rekorda po broju putnika, ova godina predstavlja prekretnicu za riječki aerodrom i po tome što bi od jeseni po prvi put nakon 20-ak godina trebao ostati otvoren za komercijalni zračni promet i u zimskim mjesecima



RIJEKA Njemački niskobudžetni avioprijevoznik Germanwings najavio je od iduće turističke sezone uvođenje nove zrakoplovne linije koja će povezivati Rijeku i Düsseldorf. Prema službenoj objavi iz Germanwingsa, low budget kompanije u vlasništvu Lufthanse, njihovi će zrakoplovi dva puta tjedno od srpnja do listopada povezivati Rijeku s Düsseldorfom, inače jednim od glavnih zrakoplovnih čvorišta kompanije i glavnim gradom pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.


Zrakoplovi će letjeti četvrtkom, s polaskom u 11:10 sati iz Düsseldorfa, te subotom, kada će let prema Krku kretati u poslijepodnevim satima. Germanwings je time proširio ponudu letova prema hrvatskim gradovima, te je i Rijeka ušla u društvo Dubrovnika, Splita, Zadra i Zagreba, kamo redovito lete zrakoplovi te kompanije.


Najavu Germanwingsa potvrdio je i direktor Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić, kazavši kako je riječ o više nego dobro došlom iznenađenju u sezoni u kojoj će riječki aerodrom, kako je u više navrata najavio, oboriti svoj dosadašnji rekord po broju putnika.




– Zasad još nemamo sve detalje letova, ali primili smo službenu najavu Germanwingsa, što je itekako dobrodošla »pozitivna pljuska« našim planovima za ovu godinu. I bez tih letova ove ćemo godine premašiti brojku od 180 tisuća putnika, a s ovim letovima očekujemo da će konačni broj biti i osjetno veći. Pogotovo zbog toga što će, prema zasad dostupnim informacijama, Germanwings prema Rijeci letjeti sa zrakoplovom dvostruko većeg kapaciteta nego na lani pokrenutoj, a zatim vrlo brzo ugašenoj liniji. Ovo je vrlo dobra vijest za nas, nije krio zadovoljstvo Palalić.


Osim obaranja rekorda po broju putnika, ova godina predstavlja prekretnicu za riječki aerodrom i po tome što bi od jeseni po prvi put nakon 20-ak godina trebao ostati otvoren za komercijalni zračni promet i u zimskim mjesecima. Razlog tome je pokretanje nove aviokompanije, pod nazivom Limitless airways, u vlasništvu švedske tvrtke Scandjet koja se dosad bavila zračnim prijevozom mahom turista iz skandinavskih zemalja do destinacija u Hrvatskoj, BiH te Italiji. Skandinavci su dosad za prijevoz putnika koristili usluge drugih aviokompanija, no sad su odlučili pokrenuti vlastitu, čije će središte operacija biti upravo riječka Zračna luka.


– U zimskim mjesecima Rijeka će biti polazište za turističke aranžmane iz Hrvatske prema Tunisu, Turskoj, Egiptu i drugim destinacijama, rekao Palalić.


Šveđani su već nabavili jedan zrakoplov tipa Airbus A320, za koji je pokrenut proces licenciranja pri Agenciji za civilno zrakoplovstvo, a do ljeta će nabaviti još jedan zrakoplov istog tipa. Osnivanjem nove kompanije s operativnim sjedištem u Rijeci, uprava Zračne luke poslovanje planira proširiti i na održavanje aviona, pa je u planu izgradnja hangara za održavanje zrakoplova koji može primiti Airbus A320. Dvije su opcije – prva da hangar zajednički grade Zračna luka Rijeka i Limitless airways, a druga da Zračna luka u tu investiciju krene sama, pri čemu bi sredstva osigurali kreditom. Izgradnja hangara, prema Palaliću, donijet će i otvaranje novih radnih mjesta, i to za inženjere i mehaničare specijalizirane za održavanje zrakoplova.


Zračna luka Rijeka prošlu je godinu, inače, završila s dobiti od milijun kuna, a iako će ove godine promet biti znatno veći, Palalić je najavio kako će dobit biti na sličnoj razini.