HGK

Zlatna kuna Trgovini Krk, Montelektru i Brodoplanu

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dodjelom nagrada želi se odati javno priznanje svima koji doprinose gospodarskim rezultatima i razvoju gradova i općina Primorsko-goranske županije, rekao je predsjednik Komore Vidoje Vujić



Svečanost dodjele plakete Zlatna kuna i drugih nagrada i priznanja Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Rijeka održana je jučer u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. U kategoriji velikih trgovačkih društava plaketu Zlatna kuna dobila je tvrtka Trgovina Krk d.d. Malinska, u kategoriji srednjih trgovačkih društava plaketu Zlatna kuna dobila je tvrtka Montelektro d.o.o. Kastav, a u kategoriji malih trgovačkih društava plaketu Zlatna kuna dobila je tvrtka Brodoplan d.o.o. Rijeka.


Čak 714 jubilaraca


Dodijeljena su i brojna ostala priznanja i nagrade u kategorijama i na način: Internacionalizacija poslovanja i značajni rezultati u izvozu Formator d.o.o. Kukuljanovo, Najveći investitor Jadranka Hoteli d.o.o. Mali Lošinj, Doprinos razvoju otoka Imperial Riviera d.d. Rab, Povlačenje EU sredstava Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, Startup Platza d.o.o. Ičići, Doprinos razvoju nautičkog turizma Nautica Mare d.o.o. Novi Vinodolski Marina Novi, Doprinos razvoju turističke ponude Peter Pan d.o.o. Matulji, Energetska učinkovitost u proizvodnji Vargon d.o.o. Kukuljanovo, Komercijalizacija inovacije Marina Cloud d.o.o. Punat, Produkt i brend dizajn Zambelli Design d.o.o. Rijeka, Doprinos izgradnji širokopojasne infrastrukture Rune Crow d.o.o. Veprinac, Doprinos razvoju turističke destinacije Vila Kapetanović d.o.o. Također, dodijeljene su dvije nagrade zaslužnim pojedincima: Uvođenje novih studija i inoviranje znanja poduzetnika – Gordana Nikolić, Visoka poslovna škola P.A.R., te za životno djelo – Sofija Šmitran, Ind Eko d.o.o. Rijeka. Nagrade je dobilo i 714 jubilaraca, navode u Komori.


Predsjednik riječke Komore Vidoje Vujić kazao je da su ovu tradicionalnu svečanost dodjele Zlatne kune i drugih priznanja najuspješnijim gospodarstvenicima i ove godine upriličili u suradnji i uz podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Kraj godine, kazao je Vujić, prigoda je za sumiranje rezultata, a prema pokazateljima, gospodarstvo PGŽ rangiralo se kao četvrto po snazi u Hrvatskoj. Po ostvarenom vanjskotrgovinskom saldu, treća smo hrvatska županija, rekao je Vujić, napomenuvši da se ovom dodjelom nagrada želi odati javno priznanje svima koji doprinose gospodarskim rezultatima i razvoju naših gradova i općina. Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK, govorio je o tome da bismo trebali prestati biti toliko fokusirani na državu odnosno na javni sektor kao najvećeg poslodavca ili vlasnika poduzeća, već se, kaže, treba snažnije fokusirati na važnost privatnog sektora, te na izvoz i konkurentnost. Isto tako, trebamo odustati od rentijerstva i pasivnosti, te biti asertivni i proaktivni, a što se u ovoj županiji već radi, istaknuo je Jurčić.




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da, uz sve teškoće s kojima se susrećemo, imamo priliku vidjeti i bogatstvo i različitost riječkog poduzetničkog i gospodarskog sektora, koji jest upravo takav, iako, veli, u javnom prostoru prevladavaju oni koji se susreću s problemima, dok oni koji su uspješni, njih se obično potiskuje u prikrajak.


Europska praksa


Stoga je ovo prilika da se zahvalimo i odamo priznanje upravo onima uspješnima kojih i nema tako malo, rekao je Obersnel, te replicirao Jurčiću vezano za ulogu države.


– Praksa iz Europe uči nas upravo suprotno: u Europi u koju se toliko zaklinjemo ima jako puno uspješnih tvrtki koje su u državnom vlasništvu, a čak su preuzele i neke naše uspješne tvrtke, tako da ne mislim da se tako lako treba odreći državnog vlasništva, odnosno da uvijek i u svakom segmentu privatni sektor može biti uspješniji od državnog. Nažalost, lani smo imali prilike vidjeti kako brzo neki giganti u privatnom sektoru mogu propasti, a s druge strane imamo vrlo uspješne tvrtke u vlasništvu države i lokalne ili regionalne samouprave. Mislim da za sve ima mjesta, a bez obzira na vlasništvo, treba se zalagati za konkurentnost, poručio je Obersnel. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da upravo poduzetnici PGŽ-a drže kralježnicu društvenog proizvoda, zapošljavaju ljude i pune sve proračune, od državnih, lokalnih do regionalnih, te im treba zahvaliti na tom doprinosu. Kaže da u usporedbi s drugim dijelovima zemlje, gospodarstvo PGŽ ne stoji loše, dapače, u vrhu smo, veli, po mnogim pokazeteljima, ali daleko od toga da možemo biti zadovoljni, jer ovaj kraj sigurno može više, a u tom pravcu idu strategije i drugi dokumenti razvoja, te instrumenti poticanja poduzetništva, poručio je župan.