Predstavljen operativni program održavanja prometnica u zimskim uvjetima

Zimska služba spremna za snijeg u Rijeci

Marinko Glavan

U zimskim uvjetima najvažnije je osigurati prometovanje javnog gradskog prijevoza. Apeliramo na građane da u takvim okolnostima budu strpljivi i pokažu razumijevanje, rekao je Elio Biasol



RIJEKA Zimska služba Grada Rijeke spremna je za slučaj snježnih padalina. Prema riječima šefa Stožera zimske službe Elia Biasola mehanizacija i ljudstvo spremni su za suočavanje sa zimskim uvjetima na ukupno 383 kilometra prometnica za čije je održavanje zadužen Grad Rijeka. Stožer zimske službe jučer je predstavio Operativni program održavanja prometnica u zimskim uvjetima, za razdoblje od 15. studenog ove godine, do 15. ožujka 2014. godine, koliko traje prvi stupanj pripravnosti Zimske službe.



U zonama prvog prioriteta ukupno je oko 118 kilometara riječkih prometnica, dok je drugom prioritetu 30 kilometara ulica koje moraju biti očišćene najkasnije u roku od 24 sata od prestanka padalina. U trećem prioritetu je preostalih više od 200 kilometara prometnica koje se čiste u roku od 48 sati.  





– Grad raspolaže sa četiri kamiona, četiri ralice, tri traktora s ralicom za čišćenje uskih prometnica, te tri utovarivača. Materijal za intervencije zimske službe, prvenstveno sol i pijesak za posipanje, smješten je na tri lokaliteta – na Kukuljanovu, u Mihačevoj Dragi u »Čistoći« te na kamionskom terminalu na Srdočima, odakle pokrivamo sve dijelove grada. Kao ispomoć u pripravnosti je i dio mehanizacije Autoceste Rijeka – Zagreb, iz njihove tehničke jedinice Rupa, kazao je Elio Biasol.


Pet do osam sati


Prometnice će se, u slučaju snježnih padalina, čistiti prema unaprijed utvrđenom rasporedu, po kojem su podijeljene u tri prioritetne skupine. 


– U prvi prioritet spadaju linije javnog gradskog prijevoza i omogućavanje pristupa bolnicama, vrtićima, javnim ustanovama i interventnim službama. Sukladno Pravilniku o održavanju cesta prohodnost na prometnicama prvog prioriteta osigurava se u roku od pet do osam sati od prestanka padalina, pri čemu se prohodnim smatraju sve prometnice na kojima ima do pet centimetara snijega, što su uvjeti po kojima je uz zimsku opremu moguće normalno prometovanje, kazao je Biasol. 



Rukovoditelj Stožera zimske službe Grada Rijeke ujedno je sve građane upozorio da je na okretištu linije 2 javnog gradskog prijevoza na Zametu u vrijeme trajanja zimskih uvjeta postavljen znak zabrane parkiranja, za sva osobna vozila. Za lijepog vremena građani se, unatoč tomu, neće kažnjavati zbog parkiranja na toj lokaciji, ali ako padne snijeg i njihova vozila tu ostanu, uklanjat će ih pauk, što znači da snose sve troškove tog prekršaja.



– U zimskim uvjetima najvažnije je osigurati prometovanje javnog gradskog prijevoza. Apeliramo na građane da u takvim okolnostima budu strpljivi i pokažu razumijevanje jer ne možemo u kratkom vremenu doći do svačijih vrata. Događa se i da ponekad moramo intervenirati izvan prvog prioriteta, primjerice zbog prolaska hitne pomoći, kao prošle zime kada smo omogućili prolaz hitnoj pomoći u roku od deset minuta, rekao je Biasiol.


Za čišćenje nogostupa, javnih stubišta i trgova odgovorno je Komunalno društvo Čistoća, no iz Stožera podsjećaju sve vlasnike stambenih i drugih objekata na zakonsku obavezu čišćenja pristupa zgradama i nogostupa pred njima. Oni koji ne budu poštivali ovu obavezu mogu očekivati sankcije komunalnog redarstva. 


Kazna 700 kuna


U slučaju nepridržavanja zakonskih odredbi o zimskoj opremi ni policija neće imati razumijevanja za prekršitelje, upozorio je načelnik Službe sigurnosti cestovnog prometa PU PGŽ Boris Skeledžić.



Biasol je pozvao građane da se ne uključuju u promet vozilima bez zimske opreme, jer takva vozila najčešće zaglave na kolniku, onemogućavajući prolaz ralicama i vozilima hitnih službi.


– Apeliramo na savjest svih naših građana da se u zimskim uvjetima pridržavaju zakonskih i svih ostalih propisa te upozorenja, jer nam je svima cilj stvoriti preduvjete za nesmetano prometovanje vozila i pješaka, rekao je Biasol, upozorivši i osobe starije životne dobi te teško pokretne osobe da u slučaju snježnih padalina ne izlaze iz kuća, ukoliko to nije neophodno. 



– Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima, ili lanci za snijeg, pri čemu je minimalna dubina utora na gumama četiri milimetra. Jednako tako, vozila moraju biti očišćena od snijega i leda. Za nepridržavanje bilo koje od ovih odredbi zakona propisana je kazna od 700 kuna. Zimski uvjeti na snazi su čim na kolniku ima snijega i poledice te nije potrebno čekati posebno proglašenje. U zimskim uvjetima na snazi je zabrana prometovanja za sva vozila bez zimske opreme te za motorna vozila s priključnim vozilom, kazao je Skeledžić.