Rani dolazak

Zima se ukazala već na početku jeseni: Platak se zabijelio, turisti uživali na snijegu

Sanja Gašpert

Njemačka obitelj Heisterkamp iz okolice Kölna, koja je na odmoru u Kraljevici, uživala je jučer na Platku / Snimio S. Drechsler

Njemačka obitelj Heisterkamp iz okolice Kölna, koja je na odmoru u Kraljevici, uživala je jučer na Platku / Snimio S. Drechsler

Zavižan je jučer u podne mjerio minus jedan stupanj Celzijevih, pao je centimetar novog snijega, a snijeg je jučer u jutarnjim satima počeo padati i na Platku



Iako je jesen kalendarski započela prije svega dvadesetak dana, zima je jučer pokucala na vrata te zabijelila neke dijelove Hrvatske. I dok su u većem dijelu Dalmacije zabilježene visoke temperature zraka, ponegdje i više od 20 stupnjeva Celzijevih, u nekim drugim dijelovima Hrvatske jučer je vladao zimski ugođaj. Tako je na Zavižanu, koji je jučer u podne mjerio minus jedan stupanj Celzijevih, pao centimetar novog snijega, a snijeg je jučer u jutarnjim satima počeo padati i na Platku, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) do večeri ga je moglo pasti i na Sljemenu, a tijekom dana najave su bile da će se zabijeliti i Učka.


– Snijeg je počeo padati jutros oko 8.30 sati, sitno pada, zadržava se na tlu, a temperatura zraka je između nula i jedan stupanj Celzijevih, puše lagani vjetar. Palo je nekoliko centimetara snijega, osobito u višim predjelima skijališta. Prema vremenskoj prognozi, najava je da će snijeg padati i u utorak, vidjet ćemo što će donijeti vrijeme. Ipak, mi i dalje funkcionirano kao da je ljetna sezona, još uvijek vikendom iznajmljujemo roštilje. Mislim da je ovo sa snijegom prolazno, ne očekujemo veće količine, iako, s vremenom nikada ne možete biti sigurni, kaže voditelj Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak Ervin Stilin.


Gusti snijeg jučer je padao u višim predjelima Like i Gorskog kotara, dok su na Velebitu snježne pahulje ponegdje padale i ispod tisuću metara nadmorske visine. Prvi put ove jeseni zabijelio se i velebitski vrh Zavižan. Na tamošnjoj meteorološkoj postaji i planinarskom domu izmjeren je jedan stupanj ispod nule, a kako je snijeg padao tijekom cijeloga dana, očekuje se daljnje stvaranje snježnog pokrivača. U Delnicama je jučer u 12 sati izmjerena temperatura zraka od četiri stupnja, a u Pargu kod Čabra svega tri stupnja, dok je u isto vrijeme u Rijeci izmjereno deset stupnjeva Celzijevih. Može se reći da smo u samo nekoliko dana iz vremena »babljeg ljeta« prešli gotovo u ranu zimu, a iz kratkih rukava u zimske jakne.




DHMZ za danas najavljuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, češćom na Jadranu i u područjima uz njega. U Dalmaciji su mogući lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na krajnjem jugu. U višem gorju i danas je moguća susnježica i snijeg, dok će u unutrašnjosti zapuhati povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena do jaka, u Velebitskom kanalu na udare olujna bura, a na južnom dijelu istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu kretat će se od 10 do 14 stupnjeva, u gorskim predjelima temperatura zraka bit će malo niža, a na Jadranu od 14 do 19 °C. Prema najavama DHMZ-a, biometeorološke prilike će u cijeloj Hrvatskoj biti nepovoljne.


Zbog toga se kod meteoropata može javiti glavobolja, razdražljivost i slabija koncentracija, a moguće su i pojačane tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici.