Komemoracija u Novom listu

Zbogom, Ćućo: Nije bio »stara škola«, bio je vrhunska škola

Slavica Mrkić Modrić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Kad odu veterani struke, obično se kaže »ode stara škola«. Ćućo, maštovit, predan poslu i prodoran, bio je vrhunska, a ne stara škola. Bio je putokaz struke, kazao je Nenad Hlača, glavni urednik »Novog lista«



RIJEKA U nazočnosti Nikše i Duška Grabovca, prijatelja i kolega jučer se komemorativnim skupom u redakciji, »Novi list« oprostio od svog brenda, fotoreportera Petra Ćuće Grabovca, čovjeka koji je od 1948. godine kad se zaposlio u »Riječkom listu« pa sve do 1989. kad je otišao u mirovinu, diljem zemlje i inozemstva svojom prepoznatljivošću pridonosio i prepoznatljivosti »Novog lista«.


– Kad odu veterani struke, obično se kaže »ode stara škola«. Ćućo, maštovit, predan poslu i prodoran, bio je vrhunska, a ne stara škola. Bio je putokaz struke. Redakcija se od Ćuće oprostila riječima »riječi lete, a fotografije ostaju«, jer Ćuću jednostavno ne može prekriti nikakav zaborav, kazao je Nenad Hlača, glavni urednik »Novog lista«.


O profesionalnom »životu« s Ćućom, ali i dugogodišnjem prijateljevanju govorio je Silvano Ježina, zamjenik šefa fotoslužbe Novog lista.




– Ćućin ulazak u zgradu Novog lista nalikovao je otvaranju ulaznih vrata po olujnoj buri uz pritom otvoren prozor. Kod Ćuće se u fotoslužbi morala poštovati radna hijerarhija. Znalo se tko je »meštar«, a tko je »šegrt«. Nije baš cijenio kolege koji su se »vukli« s fotoaparatom, draži su mu bili oni koji su »skakali« na svaki dobar kadar. Ćućo je bio svijet za sebe. Nema područja koje nije ovjekovječio svojim fotoaparatom. Uvijek svježe obrijan i osunčana lica, s besprijekorno izglačanom odjećom po posljednjoj modi. Bez obzira na veličanstveni opus fotografija što ga je ostavio iza sebe, i dalje mislim da mu je najveći »adrenalin« bio fotografiranje žena i nogometnih susreta NK Rijeke. Baveći se ovim poslom posjetio sam mnoge redakcije i surađivao s njima. Kod upoznavanja s kolegama jedno od prvih pitanja bilo je »poznaješ li Petra Grabovca. A ti i on ste prijatelji? Puno ga pozdravi! Reci, jel’ ti možemo kako pomoći«… To je bila Ćućina profesionalna ostavština koju je godinama sijao, a ja sam je kasnije požnjeo, zahvaljujući profesionalnom mentorskom odnosu koji smo razvili, kao i dugogodišnjem prijateljevanju. Sad kad se od njega opraštamo, mogu samo reći da ostaje tiha sjeta i ono ugodno, toplo sjećanje, sjećanje zabilježeno u slikama negdje duboko u nama, zauvijek, kazao je Ježina.


Neven Klarin, predsjednik Uprave Novog lista, iskazao je sućut obitelji Grabovac, te kazao kako mu je iskreno žao što nije imao taj privilegij surađivati s fotografskom legendom kao što je bio Ćućo. Spomenuo je Ćućinu monografiju »Rijeka« izašlu 2014. godine pod okriljem »Adamića«, izdavačke kuće Novog lista, i dodao:


– Vjerujem da će Novi list još dugo godina živjeti i surađivati s Petrom Ćućom Grabovcem, a obećajem da će Petar Ćućo Grabovac živjeti s Novim listom.


Komemorativni skup, kojem su nazočili i Ćućini kolege i suvremenici iz ostalih riječkih redakcija, završen je pozivom njegova sina Duška koji je umjesto upisivanja u Knjigu žalosti pozvao okupljene na razgovor i druženje jer, kako reče:


– Otac je bio veseo čovjek pa neka tako i završi ovaj skup. Često je govorio »nije važno koliko godina ima u životu, već koliko života ima u godinama«.