Ministarstvo financira

Zajednica tehničke kulture Rijeka dobiva novac za 3D printer i 3D skener

Andrej Petrak

Foto: Livio Černjul

Foto: Livio Černjul

Tijekom godine kroz programe Tehničkog centra mladih prođe preko 900 učenika, no već sada, nakon testnih predstavljanja modeliranja na 3D printeru u osnovnim školama, projekcije pokazuju da će se u programe uključivati znatno više djece, napominje Kazimir Mihić



RIJEKA Ministarstvo znanosti i obrazovanja bespovratno će sufinancirati nabavu 3D printera, 3D skenera i ostale pripadajuće opreme Zajednici tehničke kulture Rijeka, čime će biti osiguran tehnološki iskorak riječkog Tehničkog centra mladih. Tajnik ZTK Rijeka Kazimir Mihić ističe da je ovaj ugovor rezultat rada cijele stručne službe Zajednice, uključujući i mentore koji provode programe, od kojih su neki među najboljima u Rijeci.


– Modelarske radionice posebno su vrijedne kao mjesto okupljanja mladih, mjesto gdje im se pruža mogućnost savladavanja tehnike obrade materijala, spajanja i na kraju provjere njihove ispravnosti. Sve to ima posebnu vrijednost ako radionica ima mentora koji je polaznicima na usluzi svaki dan i kroz cijelu godinu. Tijekom godine kroz programe Tehničkog centra mladih prođe preko 900 učenika, no već sada, nakon testnih predstavljanja modeliranja na 3D printeru u osnovnim školama, projekcije pokazuju da će se u programe uključivati znatno više djece, napominje Kazimir Mihić.


Zahvaljujući potpisanom ugovoru s Ministarstvom, pored 3D printera i skenera, bit će omogućena i kupovina adekvatnih računala i softvera, a ovim usklađenjem s najnovijim tehnologijama, Tehnički centar mladih držat će primat najbolje opremljene modelarske radionice za mlade u Rijeci. Ispred ZTK Rijeka ugovor je potpisao predsjednik Zajednice Mladen Peran, koji pojašnjava da će iskorakom u nove 3D tehnologije, skeniranja i printanja, uz već postojeći CNC stroj, projekt modelarske radionice u Tehničkom centru mladih postati posebno atraktivnim za mlade.




– Veliko početno ulaganje treba svakako zahvaliti pokrovitelju, Gradu Rijeci, ali i izuzetnom projektu Stručne službe Zajednice tehničke kulture Rijeka. Sva uložena sredstva stvaraju obavezu da budemo još bolji i kvalitetniji, a pokroviteljima i sufinancijerima veliko hvala. Hvala i članicama koje sudjeluju u projektima Zajednice, a ovo neka bude i poziv da nastave sa suradnjom, rekao je Peran.


Budući da je Tehnički centar mladih jedina radionica, koja je ujedno i Testno razvojna radionica, ne samo u Rijeci nego i u Primorsko goranskoj županiji, zahtijeva posebnu pažnju i to je sigurno jedan od projekata od posebnog interesa za tehničku kulturu grada Rijeke, dodaje Peran.


– Za vjerovati je da će planirane potpore osigurati nesmetan daljnji rad polaznika radionice, motivirati ih da budu još bolji, a jedan dio njih i usmjeriti prema proizvodnim zanimanjima, zaključuje Mladen Peran.Radionica za učenike »Prvi koraci u 3D modeliranju« počet će u Tehničkom centru mladih 23. siječnja, a prijavni obrazac moguće je preuzeti na webu Zajednice www.ztk-rijeka.hr.