Zimske službe na ispitu

Zabijelila Opatija i otoci, u Rijeci snijeg u četvrtak; na Zavižanu -18 i 64 centimetra snijega

Aleksandar Atanasić

U zaleđu je palo tek nekoliko centimetara snijega, pa većih problema s odvijanjem prometa zasad nema



RIJEKA - Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je jučer okolicu Rijeke, a snježnih padalina, doduše u zanemarivim količinama, bilo je i u samom  gradu. Kako je u najvećem dijelu zaleđa palo tek nekoliko centimetara snijega, većih problema s odvijanjem prometa za sad nema.


Bura je uzrokovala manje poteškoće u prometu na području Rijeke, ponajviše zbog kontejnera za smeće koji su uslijed jakih udara vjetra završavali na kolniku, kao i odlomljenih grana stabala. U  Zvonimirovoj je bura srušila veliki reklamni pano, zbog čega su morali intervenirati vatrogasci. 


Gotovo po tradiciji kad snijeg padne u Primorju, od jutra su u prekidu bile autobusne linije “Autotroleja” prema Lovranskoj Dragi i Zlobinu. 




- Na zapadnom dijelu riječkog prigrada palo je oko dva centimetra snijega, a mjestimično je zbog niskih temperatura bilo i poledice. No sve su ceste, prema planu Zimske službe, posipane i već nekoliko sati nakon prestanka padalina bile su čiste. Valja podsjetiti da prometnice prvog prioritetnog stupnja, u samom Gradu Rijeci, moraju biti očišćene u roku od pet do sedam sati nakon prestanka padalina, one drugog stupnja u roku od 24 sata, a trećeg u roku od 48 sati. Gotovo sve prometnice bile su »crne« znatno prije tog roka,  a sa zimskom opremom bile su apsolutno prohodne svo vrijeme, rekao je Milko Samsa iz Županijske uprave za ceste, ponavljajući upozorenje vozačima da ne voze zasniježenim prometnicama bez zimske opreme.



Od najavljenog udara sibirske hladnoće Gorski kotar  je doživio tek nešto niže temperature koje za Gorane i nisu nešto posebno. Konkretno, u jutarnjim satima na postojećim mjernim stanicama najniža zabilježana temperatura bila je -11 stupnjeva Celzija u Pargu, Delničani su se »hladili« na -10 stupnjeva Celzija, a u Crnom Lugu  izmjereno je minus 9. Naravno, u sredinama na višim nadmorskim visinama, kao i na lokacijama tzv. mrazišta (Stari Laz, Zalesina), temperature su bile za koji stupanj još i niže, ali sve u svemu od prijetnje »Sibirianom« nije bilo ništa, jer su ovakvi uvjeti za Gorane nešto potpuno normalno pa je sve funkcioniralo bez ikakvih poteškoća i zastoja,  čemu je svakako pridonijela i činjenica da je tijekom noći palo svega  desetak (Crni Lug 20 cm) prhkog snijega koji nije predstavljao problem  u prometovanju.


Jedine uočljiva promjena vidljiva je bila na »staroj« cesti Rijeka – Zagreb. Naime, zbog orkanske bure na dionici Oštrovica – Kikovica, goranski dio autoceste Rijeka – Zagreb od Delnica prema Rijeci bio je zatvoren za promet svih vozila pa su na »staroj« cesti vladale poprilične  gužve i vozilo se, iako je kolnik bio vrlo dobro očišćen, nešto sporije i  uz potreban oprez. Dakle, prvi udar »Sibiriane« Gorani nisu gotovo ni  osjetili, a hoće li nove prijetnje vezane uz oborine koje prognostičari  najavljuju za petak biti i ostvarene, tek ćemo vidjeti. 


Snijeg nije izazvao veće probleme u prometu ni na području Opatije. Snijeg je počeo padati oko dva sata poslije ponoći, a snježni pokrivač je mjestimice bio jedan do dva centimetra.


Iz opatijske gradske uprave navode da je snijeg zbog niskih temperatura i nagiba kolnika mogao ponegdje izazvati probleme, ali i da je preventivno posipanje ulica znatno olakšalo kretanje vozila te da nije bilo većih problema u prometu.


Ekipe Komunalca već su uoči jučerašnjeg snježnog jutra zajedno s angažiranim kooperantima radile na održavanju i posipanju cesta, tako da većih problema u prometu uslijed snijega u Opatiji nije bilo.


Unatoč snježnom pokrivaču, do oštećenja na zelenilu u parkovima nije došlo te su djelatnici Parkova više posla imali oko čišćenja obalnog puta i prilaznih stubišta, nego oko zelenih površina. Ipak, kako bi se spriječilo pucanje grana i štete na zelenilu ukoliko dođe do jačih snježnih oborina, ekipa je u stanju pripravnosti – nabavljen je i stroj za čišćenje snijega, te dovoljno štapova za njegovo otklanjanje s grana.


 Iako se razmjeri zimskih problema s kakvima su se tijekom dana susretali Boduli sasvim sigurno ne mogu uspoređivati s onima sa kakvima se nose staonovnici nekih drugih, »kontinentalnijih« dijelova naše regije, prvo ovogodišnje snježno bjelilo pokazalo je da su polarne vremenske prilike pokucala i na vrata otočana. Za razliku od za takve prigode uobičajenih situacija,  snijega je bilo zamjetno više u krčkim priobalnim mjestima no u naseljima koja su u takvim okolnostima »sklonija« snijegu – onima razbacanim u unutrašnjosti otoka. Za razliku od mahom suhog Krasa ili pak Dobrinja koji, barem što se otoka Krka tiče, inače »pokupe« najveću snježnu pošiljku, u srijedu je više snijega bilo u okolici grada Krka, Malinske i Punta. Iako je krčki snježni pokrivač desezao samo centimetar ili dva, zaleđene su ulice i nogostupi mnogima ipak bili prevelik izazov pa su se svi koji su mogli, što zbog straha od klizanja ili tek neugode uzrokovane kombinacijom vjetra i hladnoće, jučer držali svojih toplih domova i radnih mjesta izbjegavajući nepotrebne šetnje otvorenime gdje su temperature u pravilu bile ispod nule. 


Prema podacima iz Državnog hidrometeorološkog zavoda jutros u 7 sati na području Primorsko-goranske županije najviše je snijega izmjereno u Crnom Lugu (20 centimetara). 


Snježni pokrivač je u Delnicama bio visok 9 centimetara, kao u u Pargu kod Čabra, a na otocima Krku, Lošinju i Rabu jedan centimetar.


U Rijeci nije padao snijeg, nego je manje količine nanio vjetar, ali su manje količine snijega zabijelile veći dio riječke okolice i zaleđa.


S obzirom da se prognostički modeli ovih dana mijenjaju iz dana u dan, mijenja se i vrijeme kada možemo u Rijeci očekivati najavljeni snijeg. Iako je snijeg u srijedu zabijelio dio riječke okolice, prema  prognozama, pravi val snijega očekuje se u četvrtak u drugoj polovici dana kad bi snijeg trebao početi padati na sjevernom Jadranu kao i Gorskom kotaru i Lici. – Val snijega počet će u petak navečer i kako sada stvari stoje padat će posvuda. Čak i u Rijeci moglo bi pasti dosta snijega, odnosno između pet i deset centimtera koliko se sada čini da bi trebalo pasti u Rijeci i riječkoj okolici – kaže dežurni meteorlog u Pomorskom hidrometeorloškom uredu Rijeka Ivan Novak.Sve drugo ostaje isto: i dalje će puhati jaka bura koja će ponegdje biti olujna pa čak i orkanska. Ostaje hladno s temperaturama koje u Primorju gotovo i da neće prelaziti nulu u najboljem slučaju dok će u nedjelju dnevni temperaturni maksimum u Rijeci biti -4 stupnja Celzijeva. Snijeg bi trebao prestati padati u subotu navečer, u nedjelju će se mjestimice razvedriti da bi u ponedjeljak nastupilo novo naoblačenje s mogućnošću novog snijega u utorak. 

 Zbog na mahove orkanske bure što je na senjskom području puhala preko 120 kilometara na sat i jedno vrijeme teškoća u prometovanju autobusa Jadranskom magistralom ovim dijelom Primorja otkazana je nastava u Srednjoj školi u Senju, koju pohađa dosta učenika-putnika. Autobusi nisu ujutro prometovali prema Krasnu i Krivom Putu  u senjskom zaleđu, pa su kod kuće prisilno ostali i osnovci kojih je zbog nevremena dosta izostalo i iz matične škole u Senju. Uz puno nevolja u cestovnom prometu senjsko-podgorskim okružjem u prekidu su bile neke trajektne linije. U gotovo polarnom Senju je pao prvi  ovozimski snijeg, a temperatura je ponovno bila -6 stupnjeva. S 64 centimetara  snijega, a u nanosima i do dva metra, najhladnije je mjesto u Hrvatskoj sa minus 18 stupnjeva bio Zavižan na Velebitu. 


Orkanska bura koja puše i brže od 170 kilometara na  sat, a uz to s temperaturom ispod nule (-5) najgora su vremenska kombinacija za Karlobag. Snijeg je počeo padati u utorak popodne, a u  Karlobagu je jačala samo bura. Rezultat svega toga je snijeg u Karlobagu kojeg je bura donijela Velebita. Na  morskoj strani Velebita uz snijeg,  ima dosta i leda. Prometuju samo osobna vozila, zasad bez osobitih  teškoća, iako ima nanosa na velebitskom prijevoju. Kako se radi o  »suhom« snijegu bura samo stvara zapuhe pa je pitanje koliki su ti nanosi i da li ih ima na kolniku na Baškim Oštarijama, Velebitskom prijevoju kojim prolazi prometnica koja spaja Gospić sa Karlobagom.


– Ovdje mećava čini svoje, kaže nam u telefonskom razgovoru velebitski osobenjak Vlado Prpić Prpa. Vlado sva događanja prati iz toplog  doma, obzirom da mu se kuća nalazi pola kilometra od prometnice koja spaja Gospić sa Karlobagom. Snijeg stvarno pada »vodoravno«, ima   zapuha, bura mota ovaj prhki snijeg u krug i tako ograničava vidljivost.  Prema mojoj kući od prometnice niti jedno vozilo, osim ralice, više ne  može doći. Zapuha ima i većih od 70 centimetara, kaže Prpa.