Pomogla i suradnja s NATO-om

“Viktor Lenac” prebrodio krizu i očekuje novi rast prihoda

Orjana Antešić

Dokovi kostrenskog škvera su puni, tvrtka prebrodila najgoru krizu / Snimio Roni BRMALJ

Dokovi kostrenskog škvera su puni, tvrtka prebrodila najgoru krizu / Snimio Roni BRMALJ

Predsjednik Uprave brodogradilišta »Viktor Lenac« Robert Škifić istaknuo je kako je njihov strateški cilj imati barem jednu do dvije veće preinake godišnje. Ti veliki i financijski daleko »teži« poslovi od dokovanja osiguravaju »Lencu« popunjenost svih kapaciteta, a bitno »debljaju« i financijsku bilancu škvera



RIJEKA  »Viktor Lenac«, sudeći prema onom što je jučer članovima Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka prezentirao predsjednik Uprave brodogradilišta Robert Škifić, prebrodio je najgoru krizu.


Istina, cijene remonta i dalje su niske u odnosu na one iznose koji su brodari izdvajali prije početka svjetske krize, no »Lenac« će i u ovoj godini, prema prvim projekcijama, zadržati uzlazni trend rasta prihoda i to na očekivanih 47,1 milijuna eura.


  Za razliku od pada cijena sirove nafte koji je posljedično »zamrznuo« veće investicije u off-shoreu, u segmentu remonta »Lenac« je jačanjem dolara dobio na prednosti pred svojom najvećom konkurencijom, turskim brodogradilištima koji se vezuju na američku valutu.    Govoreći o razvojnim planovima »Lenca«, Škifić je istaknuo kako je njihov strateški cilj imati barem jednu do dvije veće preinake godišnje. Ti veliki i financijski daleko »teži« poslovi od dokovanja osiguravaju »Lencu« popunjenost svih kapaciteta, a bitno »debljaju« i financijsku bilancu na kraju poslovne godine.

Škifić je podsjetio na neke od najvažnijih preinaka koje je brodogradilište odradilo u posljednjih nekoliko godina, uz zaključak kako u širem riječkom bazenu postoje svi resursi koji su potrebni za odraditi takve zahtjevne projekte – od projektantskih ureda, pri čemu je izdvojen »Navis Consult« do mogućnosti koje u izradi i obradi čeličnih sekcija pruža blizina »3. maja«, a danas-sutra i ponovno zaživjeli kraljevički škver, koji je preuzela tvrtka Dalmont.




  Sjednica Gospodarskog vijeća Komore, koja je jučer održana u »Lencu«, bila je usmjerena i na prezentaciju poslovnih prilika koje je otvorilo hrvatsko članstvo u NATO-u, a upravo je u tom pogledu »Lenac« otišao korak dalje s obzirom da mu je već po drugi put povjeren remont zapovjednog broda američke 6. flote »USS Mount Whitneya«, koji je u brodogradilište doplovio sredinom siječnja i ostaje do srpnja, a ukupna vrijednost ovog posla, po svemu sudeći, premašit će 21 milijun eura.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!