Doplovio "Mount Whitney"

Viktor Lenac: Brod američke mornarice stigao na remont vrijedan 21 milijun dolara

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kako je za Hinu rekao rukovoditelj prodaje u brodogradilištu i glavni koordinator projekta Branko Mataija, brod će sutra uploviti u brodogradilište, započet će pripremni radovi, a za 19. siječnja planira se početak dokovanja



KOSTRENA Zapovjedni brod 6. flote Američke ratne mornarice »Mount Whitney« u srijedu je doplovio i usidren je ispred Brodogradilišta »Viktor Lenac« u kojemu će na njemu biti obavljen remont vrijedan 21 milijun dolara.


Kako je za Hinu rekao rukovoditelj prodaje u brodogradilištu i glavni koordinator projekta Branko Mataija, brod će sutra uploviti u brodogradilište, započet će pripremni radovi, a za 19. siječnja planira se početak dokovanja.


Radovi bi trebali trajati šest mjeseci s mogućnošću dodatnih radova od mjesec dana, a obuhvatit će cjeloviti remont, dokovanje, uređenje palube, radove na instalacijama i drugo.




Po riječima Mataije, najveći će biti radovi na preinaci energetskog kompleksa, u sklopu kojih će biti izmijenjena tri generatora.


Na remontu broda radit će ukupno od 300 do 480 ljudi, uključujući sve smjene, vrste i faze radova.


Dio posade bit će smješten na manjem, unajmljenom brodu, koji se nalazi u brodogradilištu, dok će dio posade otići kućama.


Kostrensko brodogradilište taj je posao dobilo na natječaju u konkurenciji šest mediteranskih brodogradilišta, nakon što je još 2011. godine u Lencu obavljen redovni remont istog broda, kojim su bile zadovoljne obje strane.


Na upit o poslovanju u prošloj godini, Mataija je rekao da je ukupni prihod u 2014. oko 48 milijuna eura te da je poslovanje bilo pozitivno, s manjom dobiti.