Nautički sajam

Vikend u znaku nautike: Više od četrdeset plovila na Rijeka Nautic Showu

Marinko Glavan

Od 23. do 25. rujna predstavit će se ukupno sedamdesetak izlagača koji će osim plovila, riječkoj javnosti približiti raznu opremu, proizvode i usluge vezane uz nautički turizam, sportski ribolov i druge aktivnosti vezane uz more



RIJEKA Više od 40 plovila bit će izloženo na ovogodišnjem Rijeka Nautic Showu, koji započinje u petak 23. rujna, a trajat će do nedjelje 25. rujna. Na prostoru Gata Karoline Riječke nastupit će ukupno sedamdesetak izlagača, koji će osim plovila riječkoj javnosti predstaviti raznu opremu, proizvode i usluge vezane uz nautički turizam, sportski ribolov i druge aktivnosti vezane uz more, u organizaciji Zajednice tehničke kulture i uz pokroviteljstvo Grada Rijeke.


Rijeka Nautic Show je, prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Andrije Vitezića, završna ovogodišnja riječka manifestacija u nizu događanja vezanih uz more, nakon Fiumare i regate Fiumanka.


– Rijeka Nautic Show usmjeren je prema gospodarskim aktivnostima, posebno malim brodogradilištima, ali i turističkom razvoju našeg kraja. Na Gatu Karoline Riječke bit će izloženo i nekoliko noviteta na tržištu, što će doprinijeti atraktivnosti sajma. Nastojimo promovirati i ronilački sport, a ove godine atraktivnosti će zasigurno u velikoj mjeri pridonijeti i održavanje Big OM, natjecanja u big game fishingu, koje je na programu u subotu, 24. rujna. Želimo stvoriti atraktivan ugođaj za proizvođače, kupce, ali i za sve građane koji dođu na Rijeka Nautic Show, te im približiti more i aktivnosti vezane uz more, rekao je Vitezić.





Natjecanje u Big game fishingu, odnosno udičarenju na tune i sabljarke, Big OM, bit će održano u subotu, tijekom cijelog dana, a proglašenje pobjednika predviđeno je u 19.30 sati.


– Raduje nas što možemo pokazati koliko naša regija i Rijeka kao njen centar žive uz more i s morem. Big OM održava se ove godine jedanaesti put, a kroz to vrijeme postigli smo velik napredak u big game fishingu, sve više ljudi sudjeluje, kupuju se novi brodovi upravo za tu namjenu, a sve skupa pridonosi i atraktivnosti naše regije, rekao je predsjednik omišaljskog ribolovnog društva Tomo Sparožić.



U sklopu Rijeka Nautic Showa svoje aktivnosti će predstaviti i Lučka uprava Rijeka, koja ove godine obilježava 20 godina djelovanja, te će na svom štandu zainteresiranima prikazati mogućnosti suradnje, ali i razvoj putničkog dijela luke, posebno za prihvat cruisera i megajahti.


Nastup izlagača s područja Primorsko-goranske županije sufinancirat će županijski Odjel za pomorstvo, čija je pročelnica Nada Milošević istaknula kako je Županija od samih početaka prepoznala važnost ove manifestacije, koju je ocijenila važnom i potrebnom.


– Primorsko-goranska županija okrenuta je moru, te provodimo niz aktivnosti u smjeru razvitka pomorske privrede, turizma i sporta. Županija je osnivač osam lučkih uprava koje gospodare sa 103 luke, u koje je u zadnje četiri godine uloženo preko 30 milijuna kuna, dobrim dijelom i na povećanje kapaciteta za prihvat nautičara, odnosno proširenje i dogradnju luka, a županija je dala koncesije i za ukupno 15 malih brodogradilišta, rekla je Milošević, koja je kao jednu od atrakcija sajma najavila i pokaznu vježbu reagiranja kod iznenadnog onečišćenja mora »Eko more 2016.«.


Generalni sponzor i ove godine je ACI, koji će također imati svoj štand na sajmu, a kao posebne atrakcije najavljene su mogućnosti obilaska broda HRM-a »Hrvatska Kostajnica«, te gusarskog broda »Korsaro«.