Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Film o Guvernerovoj palači

Večeras premijera dokumentarca "Palača obasjana" Vanje Vinkovića

Foto: Silvano Ježina
Foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 7. lipanj 2016. u 12:06 2016-06-07T12:06:59+02:00

Film premijeru ima večeras – riječ je o prvom projektu kojim se obilježava 120 godina od izgradnje Guvernerove palače, remek-djela arhitekture i unutrašnjeg uređenja mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna s kraja 19. stoljeća

RIJEKA U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka večeras u 19 sati održat će se premijera dokumentarnog filma »Palača obasjana mediteranskim suncem« scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, riječ je o prvom projektu kojim će Muzej obilježiti 120 godina od izgradnje Guvernerove palače, jedne od najljepših riječkih palača sagrađenih na kraju 19. stoljeća, remek-djela arhitekture i unutrašnjeg uređenja mađarskog arhitekta Alajosa Hauszmanna.

U četrdesetminutnom filmu gledatelji se putem izjava muzejskih stručnjaka upoznaju s izgradnjom Guvernerove palače i njezinim graditeljem Alajosom Hauszmannom, posjetima careva i hrvatskih kraljeva Josipa II. i Franje Josipa, s riječkom heroinom Karolinom Belinić, sa skrivenim tunelima ratnog skloništa i o ostalim zanimljivim povijesnim pričama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Prema riječima autora Vanje Vinkovića, film je napravljen na suvremen način koji je prilagodljiv i TV emitiranju, a objavljen je i DVD koji sadrži vremensku crtu s natuknicama važnih povijesnih događaja te foto galeriju s povijesnim snimkama Guvernerove palače.

Autor planira još dva dokumentarca kojima bi se javnosti predstavilo djelovanje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, iznimni predmeti iz muzejskih zbirki te najznačajnije povijesne osobe čije je djelovanje povezano s Guvernerovom palačom. Glavna tema druga dva filma bili bi Laval Nugent i Gabriele D'Annunzio.

U povodu 120. obljetnice Guvernerove palače PPMHP priprema i druge projekte kojima želi podsjetiti na važnost ovog zdanja. Najznačajniji su interaktivna publikacija »Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače« koja će biti objavljena u rujnu i velika izložba »Od palače do muzeja« najavljena za kraj godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.