Potražnja i ponuda

VIŠKOVO U sklopu Matejne održan 4. Poduzetnički dan

Aneli Dragojević Mijatović

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA U sklopu tradicionalne manifestacije Matejna, Općina Viškovo organizirala je 4. Poduzetnički dan, koji je održan danas na parkiralištu Milihovo u centru Viškova. Ovogodišnja tema manifestacije su izazovi na tržištu rada te koncept ponude i potražnje u tom segmentu. Nadalje, predstavljeni su i projekti Općine financirani sredstvima Europske unije, a kojima se potiče zapošljavanje. Kako je istaknula načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, do sada su se također obrađivale zanimljive teme – inovacije, zeleno poduzetništvo, softverska rješenja za poduzetnike, a ove godine pripremili su vrlo aktualnu temu – tržište rada.


– Znamo da se danas poduzetnici susreću s poteškoćama u pronalasku adekvatne radne snage, a s druge strane mladi napuštaju našu zemlju, odlaze u potrazi za boljim poslovima. Iskoristili smo ovu Matejnu i naš 4. Poduzetnički dan kako bismo povezali s jedne strane poduzetnike, a s druge sve one koji se nalaze na tržištu rada. Ovu priliku koristimo i da bismo predstavili projekte u koje se uključila Općina Viškovo, koje smo kandidirali na razne programe koje provode ministarstva, a financiraju se iz sredstava EU-a. Tako ćemo ovom prilikom program »Znanjem do posla« vrijedan oko milijun kuna, program L.O.P.A.Z. PLUS, vrijedan oko 2 milijuna kuna, te program »Ruke pomažu«, gdje smo usmjerili sve aktivnosti prema ženama, da žene koje teško mogu pronaći posao mogu pristupiti tržištu rada i zaposliti se. Općina Viškovo, koja broji nešto više od 800 poduzetnika, nema toliko problem s nezaposlenošću.


Stopa nezaposlenosti se kreće između tri i pet posto, ali u razgovoru s poduzetnicima, specifična zanimanja, obrtnička zanimanja, to je ono što nedostaje, te je bitno naglasiti da će kroz ova tri programa polaznici doći do besplatnih edukacija, pojasnila je Udović. Na ovogodišnjem poduzetničkom danu, osim Općine Viškovo, svoje mjere i programe predstavili su i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar tehničke kulture Rijeka, Narodno učilište, HGK-Županijska komora Rijeka i Lokalno partnerstvo za zapošljavanje PGŽ, a prikazuje se i film Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje pod nazivom »Šta ću radit’ u životu«. Poduzetnički dan Općine Viškovo i sve njegove sudionike jučer su pozdravili i predstavnici pokrovitelja manifestacije, HBOR-a, HGK Rijeka i Primorsko-goranske županije. Svi sudionici posjetiteljima su se predstavili i putem info-pultova koji su postavljeni u šatoru, i na kojima su mogli postaviti pitanja i neposredno dobiti odgovor.