Riječaninu prisjeo prijevremeni rastanak s HZZO-om

Umirovljenik skupo platio raskid ugovora o dopunskom osiguranju

Barbara Čalušić

Teški srčani bolesnik i šećeraš Miroslav Dević bez problema je pismeno raskinuo ugovor s HZZO-om par mjeseci prije roka, no šokirao ga je zahtjev za naknadu štete od 3.302,16 kuna, što je zbroj troškova participacija koje je napravio još dok mu je važila polica dopunskog, a sve zbog prijevremenog raskida ugovora 



RIJEKA  Umirovljenik Miroslav Dević je dijabetičar i srčani bolesnik koji je zbog svog zdravstvenog stanja stalno pod nadzorom liječnika, uzima više različitih lijekova, a nerijetko treba i bolničko liječenje. Dević je primjer pacijenta kojem je itekako potrebno dopunsko zdravstveno osiguranje kako bi troškovi njegovog liječenja bili ipak nešto manji. Do listopada prošle godine ovaj Riječanin je plaćao dopunsko osiguranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ugovor o polici dopunskog osiguranja odlučio je raskinuti jer je, kako kaže, našao povoljnijeg osiguravatelja koji pokriva više njegovih medicinskih troškova.


  – Ja sam dijabetičar i uzimam inzulin četiri puta dnevno. Imao sam tri infarkta, imam stentove i zbog određenih komplikacija ponovo sam prošlog proljeća završio u bolnici. U međuvremenu odlučio sam se za policu Croatia osiguranja koji ima bolju listu lijekova i neki se lijekove s B liste kod njih nalaze na listi A, govori Dević koji je ugovor o dopunskom osiguranja raskinuo tako da je podnio zahtjev koji je HZZO, kako tvrdi, bez problema i dodatnih upozorenja odborio te raskinuo ugovor.


  Redovni platiša kojim se novac za policu dopunskog osiguranja skidao trajnim nalogom s tekućeg računa, prilično se iznenadio kad je koncem svibnja od HZZO-a dobio zahtjev za naknadu štete od HZZO-a prema kojem je osiguravatelju dužan uplatiti iznos od 3.302,16 kuna. U riječkoj ispostavi HZZO-a uspio je doznati da se radi o zbroju troškova participacija koje je napravio u razdoblju u kojem je važila polica dopunskog osiguranja, konkretno od 23. siječnja 2013. godine do 30. rujna 2013. godine. Iznos je tako visok jer je Dević na proljeće prošle godine bio hospitaliziran za što HZZO-u dužan 2.000 kuna. Drugim riječima, Dević mora platiti učinjene troškove koje mu je u tom periodu pokrivalo dopunsko osiguranje koje je redovito plaćao, a sve zbog toga što je raskinuo ugovor prije isteka police dopunskog osiguranja.


   Bez upozorenja




– Nitko me iz HZZO-a na to nije upozorio prilikom raskidanja ugovora. Polica je uredno raskinuta i nisam imao nikakvih dugova. Još bih mogao shvatiti da mi je došao račun za mjesečne iznose police dopunskog osiguranja do njezina isteka, a to bi bilo nekih 280 kuna, ali ne mogu shvatiti da sad od mene traže da platim ono što sam već uredno platio. Zapravo, ja mislim da bi mene HZZO trebao nagraditi što sam otišao jer realno gledano, ja sam velik trošak za njih, smatra Dević koji je na zatraženu naknadu štete uložio prigovor HZZO-u. Kao odgovor na prigovor, prošlog je tjedna od HZZO-a dobio odbijenicu uz objašnjenje da je potpisom ugovora o dopunskom osiguranju prihvatio njegove opće uvjete koje je bio u obavezi poštivati.


  U pismenom odgovoru koji smo dobili od HZZO-a, slučaj njihovog bivšeg osiguravatelja, objašnjavaju tako da je u trenutku raskida ugovora, na koji je kao svaki osiguranik imao pravo, visina troška koje pokriva polica dopunskog osiguranja bila znantno viša od visine uplaćenih premija. Iznos od 3.302,16 kuna zapravo je, kako naglašavaju u HZZO-u, razlika između participacija i uplaćenih premija do trenutka raskida ugovora.


  »Zahtjev za naplatu šteta Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslao je gospodinu Deviću jer je raskinuo ugovor prije ugovorenog razdoblja, u trenutku kad je iznos štete tj. visina troška koje pokriva polica dopunskog zdravstvenog osiguranja (participacija) za korištenu zdravstvenu zaštitu bila znatno viša od visine uplaćenih premija.


  Određeno je to Općim uvjetima dopunskog zdravstvenog osiguranja, člankom 16. da »Za štetu Zavodu odgovara ugovaratelj s kojim je raskinut Ugovor ili koji je otkazao Ugovor, ukoliko je iznos štete veći od iznosa premije u pripadajućem razdoblju osiguranja, od dana raskida odnosno otkaza Ugovora, a za razliku između iznosa štete i iznosa pripadajuće premije«.    

Naplatili razliku


Dakle, u konkretnom slučaju radi se o polici broj 771195 koja je vrijedila u razdoblju od 23.01. 2013. do 22.01.2014. godine (osiguravateljno razdoblje od godine dana), međutim osiguranik je policu pisanim putem otkazao i polica je poništena s datumom 30.09.2013. godine. Pozivajući se na Opće uvjete ugovora dopunskog zdravstvenog osiguranja (NN 91/13) koje su bile u primjeni od 18.07.2013. godine, u vrijeme Otkaza police osiguranika, Ugovaratelj – osiguranik je pisanim putem otkazao Ugovor bez otkaznog roka sukladno točki 12. Općih uvjeta, s naprijed navedenim datumom, odnosno s danom 30.09.2013.godine. Dakle, osiguranik je za razdoblje od 23.01.2013. do poništenja, odnosno do 30.09. 2013. godine uplatio premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 588,64 kn«, stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz HZZO-a.



 U HZZO-u ističu da je prilikom sklapanja ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju putem važeće ponude, bitno naglasiti da su opći uvjeti sastavni dio ponude. Osiguranik je, dodaju, svojim potpisom pristao na spomenute uvjete i informacija mu je dostupna kao dio ugovora koji je potpisao.


  – Opći uvjeti nalaze se na poleđini police koja je osiguraniku zajedno s iskaznicom dostavljena na kućnu adresu, što znači da je osiguranik bio upoznat sa spomenutim Općim uvjetima Ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, zaključuju u HZZO-u.



  U odgovoru se konstatira da je šteta za HZZO nastala u razdoblju važenje sporne police od 23. siječnja do 30. rujna 2013. godine bila u visini od 3.890,80 kuna, što znači da je iznos štete bio veći od iznosa premije u pripadajućem razdoblju osiguranja.


  »Osiguranik je platio premiju u iznosu od 588,64 kn, a trošak osiguranika u pruženim zdravstvenim uslugama bio je 3.890,80 kn (što tereti sredstva Dopunskog zdravstvenog osiguranja), te razlika između štete i uplate premije iznosi 3.302,16 kn. Za spomenutu razliku gospodinu Deviću je 29. 05. 2014.godine HZZO dostavio zahtjev za naknadu štete«, potvrđuju u HZZO-u