Stavljeni potpisi

Ugovorena izrada glavnog projekta Žičare Učka: ‘Bit će to jedinstven doživljaj na Kvarneru’

Andrea Bralić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Brzina vožnje panoramskom žičarom bila bi 10 metara u sekundi, trajanje vožnje oko osam i pol minuta u dvije kabine kapaciteta po 60 osoba što omogućuje prijevoz 310 putnika u satu



RIJEKA U sjedištu Primorsko-goranske županije potpisan je Ugovor o izradi glavnog projekta žičare na Učku s pripadajućom infrastrukturom i geomehaničkim radovima, a kao preduvjet za izdavanje građevinske dozvole i kandidaturu projekta za sredstva iz EU fondova.


Uz župana Zlatka Komadinu, potpisivanju su prisustvovali Milorad Stanić, direktor Žičare Učka, Davor Đurđević, predsjednik uprave Dalekovod-projekta, tvrtke koja će izraditi glavni projekt, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, zamjenik gradonačelnika Lovrana, Toni Družeta, članovi stručnog tuma Žičare Učka, Mladen Blažević i Željko Kuiš, te ostali.


Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti 23 milijuna eura koja bi bila osnova rebrendiranja čitavog Kvarnera, a pogotovo Opatijske rivijere. Žičara u dužini od 4.700 metara i pet tornjeva bila bi najduža u Europi i svakako bi predstavljala novu turističku atrakciju, temelj za produženje sezone ali i mamac za nove goste.




Za izradu glavnog projekta, sredstva su prikupljena dokapitalizacijom od gotovo 2 milijuna kuna u kojoj je sudjelovala većina dosadašnjih članova društva Žičara Učka ali i 57 novih članova među kojima su jedinice lokalne samouprave, tvrtke i fizičke osobe. U dokapitalizaciji su Grad Opatija, Općina Lovran i Primorsko-goranska županija sudjelovali svaki sa 160 tisuća kuna.


Glavni projekt izradit će tvrtka Dalekovod-projekt, a rok je 150 dana što znači da bi tijekom ljeta mogla biti ishodovana građevinska dozvola kao preduvjet za izgradnju žičare.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



Rečeno je kako bi maksimalna brzina vožnje panoramskom žičarom bila 10 metara u sekundi, a trajanje vožnje oko osam i pol minuta u dvije kabine kapaciteta svaka po 60 osoba što omogućuje prijevoz 310 putnika u satu. Tehničke karakteristike žičare omogućit će zaista jedinstven turistički doživljaj. Milorad Stanić smatra da žičara može postati osnova za brend cijele Primorsko-goranske županije, te osobito za četiri liburnijske općine.


U cijelom ovom projektu važna je sinergija stoga je gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić naglasio da je na taj način već izgrađena vodosprema, a radi se i Visitor centar na Učki kao preduvjeti za izgradnju žičare. Župan Zlatko Komadina rekao je da će se potpisivanjem ugovora za izradu glavnog projekta omogućiti njegovo kandidiranje za fondove Europske unije, a nada se da će se u novom Operativnom programu »Konkurentnost i kohezija« omogućiti i kandidiranje žičara, što sada nije moguće. Dodao je da županija uvijek podupire projekte koji vrednuju kulturnu i prirodnu baštinu.



Tvrtka Žičara Učka danas ima 268 udjelničara, među kojima su Primorsko-goranska i Istarska županija, gradovi Opatija, Rijeka, Kastav i Krk te općine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga, Omišalj i Kršan. Udjel u Žičari Učka ima i 36 tvrtki, od turističkih agencija do hotelijera, te 220 fizičkih osoba. Na novinarsko pitanje koliko bi trajala sama izgradnja žičare, Stanić je odgovorio da bi za to trebalo godinu dana.