Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Veći komfor

U riječkom KBC-u preuređen laboratorij za vađenje krvi

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2018. u 9:59 2018-03-05T09:59:21+01:00

Preuređenjem laboratorija postignut je veći kapacitet obrade pacijenata koji sada imaju i veći komfor kod vađenja krvi, ističe predstojnica Zavoda dr. Lidija Bilić-Zulle

RIJEKA U prizemlju poliklinike na riječkom lokalitetu Kliničkog bolničkog centra Rijeka preuređeni su prostori laboratorija Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku. Kako kaže predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku prof. dr. Lidija Bilić – Zulle, preuređenjem ovog iznimno frekventnog laboratorija postignut je veći kapacitet obrade pacijenata koji u novouređenim prostorima sada imaju i veći komfor kod vađenja krvi. Dnevno kroz ovaj laboratorij prođe između 300 i 320 pacijenata, i to u razdoblju od sedam do deset sati ujutro.

– Preuređenje laboratorija podrazumijeva prilagodbu standardima dobre prakse laboratorijske dijagnostike. Uređeni prostori za nas znače bržu obradu i višu razinu sigurnosti samih uzoraka. Činjenica je da smo i dalje prostorno ograničeni, no taj problem može riješiti samo nova bolnica, kaže prof. dr. Bilić-Zulle.

Uređeni laboratorij na riječkom lokalitetu ima tri mjesta za evidenciju pacijenata te četiri punkta za vađenje krvi. Laboratorij je opremljen posebnim stolicama za vađenje krvi, a osim uzoraka krvi u laboratoriju se prikupljaju i drugi biološki uzorci. Ako žele, pacijenti svoje nalaze mogu dobiti elektroničkom poštom.

Centralno naručivanje u poliklinici radi cijeli dan

U preuređeno prizemlje riječke poliklinike preseljena je i Jedinica centralnog naručivanja koja se dosad nalazila u glavnoj zgradi na riječkom lokalitetu. Jedinica centralnog naručivanja sada radi cijeli dan od 8 do 20 sati. Informacije o listama čekanja mogu se saznati putem besplatnog  telefona 0800 530 530 ili putem maila info-listecekanja@kbc-rijeka.hr. Narudžbe se otkazuju na besplatni broj 0800 7999, slanjem e-maila na otkazivanje@hzzo.hr ili popunjavanjem web forme na stranicama www.hzzo.hr.

Riječki laboratorij povezan je sa sušačkim pa pacijenti bez obzira na kojem se odjelu liječe istu uslugu mogu dobiti i na Sušaku. Za izbjegavanje gužvi u bolničkim laboratorijima, prof. dr. Bilić-Zulle preporučuje pacijetnima vađenje krvi kod obiteljskih liječnika koji potom uzorke šalju u bolnicu.

– Povezani smo s ordinacijama obiteljske medicine koje obavljaju uslugu vađenja krvi tako da pacijenti na taj način mogu izbjeći dolazak u bolnicu samo zbog vađenja krvi, ističe prof. dr. Bilić-Zulle.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.