Županov kolegij

U domovima za starije u PGŽ-u 830 mjesta, na čekanju još 1.100 zainteresiranih

Marinko Glavan

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Mnogi su na listama iako im smještaj nije nužan. što potvrđuje i činjenica da je 80 osoba odustalo od smještaja u domu na Kantridi, iako su i dalje ostale na listi, istaknul pročelnica Dragica Marač



RIJEKA Sva četiri doma za starije osobe kojima je osnivač Primorsko-goranska županija prošlu su poslovnu godinu završila s dobiti, nakon niza godina poslovanja s gubitkom, rekla je na redovitom obraćanju novinarima pročelnica županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač.


Pozitivno poslovanje rezultat je, prema njenim riječima, racionalizacije poslovanja u zadnje tri godine, kao i fokusiranja na zadovoljavanje potreba korisnika.



Prema riječima pročelnice Marač, od ove godine moguć je i smještaj u domovima za starije za oboljele od Alzheimerove bolesti koji nisu navršili 65 godina, što je dosad bio osnovni i obavezan uvjet za dobivanje smještaja. Sada će za dobivanje prioritetnog smještaja biti dovoljna dijagnoza Alzheimerove bolesti.





– Završili smo svojevrsnu mini reformu sustava skrbi o građanima starije životne dobi. Digli smo standard, prvi smo pokrenuli model kućanske zajednice četvrte generacije, a pritom smo uspjeli i povećati broj zaposlenih za petnaest, čime je Primorsko-goranska županija pokazala da ustanove kojima upravlja postaju održive, te primjer ostalima kako treba raditi. To potvrđuju i ocjene koje naši domovi dobivaju u anketama među korisnicima i njihovim obiteljima, a kreću se između 4,5 i 4,7, na listi od jedan do pet, rekla je Marač, ističući značajno proširenje mreže izvaninstitucionalne skrbi za starije koja sada obuhvaća više od 500 korisnika.


Na pitanje novinara kolike su liste čekanja u odnosu na dostupan broj mjesta u domovima za starije, odgovorila je kako su liste čekanja smanjene s 2.600 zainteresiranih na 1.100. Ta brojka i dalje premašuje ukupan broj od 830 mjesta u domovima, no Marač ističe kako su mnogi na listama iako im smještaj nije nužan.


– Potvrđuje to i činjenica da je osamdeset osoba koje su bile pri vrhu liste odustalo od smještaja u domu na Kantridi, iako su i dalje ostali na listi, rekla je Marač.


Novinare je zanimalo je li pozitivno poslovanje rezultat promjene cijena usluga domova.


– Cijene nisu mijenjane u odnosu na 2014. godinu, kada su zadnji put korigirane. I dalje smatramo kako cijene nisu pravedne, jer i oni umirovljenici s relativno visokim mirovinama od sedam ili osam tisuća kuna, za smještaj u domu plaćaju svega oko 2.300 kuna, za što je odgovorno i resorno ministarstvo koje nije donijelo najvažnije odluke o decentralizaciji i formiranju cijena. Smatramo da su cijene preniske za one koji mogu platiti više, rekla je Marač.