Dodijeljene nagrade

Svečano obilježen Dan Općine Čavle i blagdan Župe sv. Filipa i Jakova

Andrej Petrak

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Nagrada za životno djelo uručena je Marinku Dumaniću



GRAD GROBNIK – Dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u frankopanskom kaštelu Grad Grobnik obilježen je ovogodišnji Dan Općine Čavle i blagdan Župe sv. Filipa i Jakova. Nagrada za životno djelo uručena je Marinku Dumaniću, kapetanu duge plovidbe, bivšem predsjedniku Uprave Lošinjske plovidbe, dugogodišnjem predsjedniku Županijske skupštine, pred dvije godine i Vladinom povjereniku za Općinu Čavle, kao i zamjeniku čavjanskog načelnika, po osnivanju Općine 1993. godine. Marinko Dumanić žestoko se zalagao za razvoj i jačanje gospodarstva i u malim sredinama, kao i za očuvanje hrvatske brodogradnje. Čovjek je izražene političke kulture, koji zna da je dijalog preduvjet svega političkog i glasni borac za decentralizaciju, istaknuto je u obrazloženju. Dosad je za svoj rad primio razna priznanja, uključujući i orden pletera Republike Hrvatske. Dumanić se zahvalio svima s kojima je surađivao u svojem pedesetogodišnjem radnom vijeku, napominjući da je ovo priznanje dijelom i njihova zasluga.


– Općina Čavle dosegla je vrhunac svog društvenog razvoja. Nema budućnosti bez mladih, ali ni prošlosti bez starosti. Općina je uredila vrtić, sad će i školu, ali postoji i treća generacija, a mislim da je Općina izradila studiju izgradnje Doma za starije i nemoćne. Savjetovao bih načelniku da se prije nego digne sidro pozabavi ovim projektom, da to bude obol starijoj generaciji, a ujedno i novo poduzeće koje će otvoriti radna mjesta, rekao je Dumanić napominjući da će, dok ga glava bude služila, kao i dosad stajati na usluzi sa savjetima za opće dobro.


Godišnju nagradu zaslužilo je Društvo Naša djeca Čavle, koje ove godine slavi 65. obljetnicu, a okuplja 22 člana, koji se sustavno bave humanitarnim i društvenim radom i žrtvuju svoje vrijeme i rad da bi pomogli drugima. Nagradu je preuzela predsjednica Društva Tanja Šojat.




– Učinit ćemo sve da mali ljudi postanu veliki, koji vole ovaj kraj, poštuju mjesto iz kojeg su potekli i budu građani koji će unaprijediti naš kraj, poručila je Šojat.


Titula počasnog građanina uručena je dugogodišnjem načelniku slavonske Općine Cernik Nikoli Jugoviću, Općine Cernik i Čavle već 15 godina vežu prijateljske veze.


– Čavle su nam uvijek bile primjer u svemu, a kroz sve ove godine naši mještani razvili su brojna prijateljstva. Želja mi je da se ova druženja danas sutra potvrde i nekim brakom. Bilo bi tim bolje, poželio je Nikola Jugović.


Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Vijeća Norbert Mavrinac, koji je kao ključne odluke usvojene u proteklih godinu dana izdvojio strateški Program ukupnog razvoja do 2020. godine, te zadnje ciljane dopune Prostornog plana kojim će bivše vojno područje Kovačevo prerasti u sportsku i rekreacijsku zonu.


– Od stare streljane planiramo stvoriti međunarodni streljački centar Grobnik, koji će stvoriti novo zapošljavanje, omogućiti turistički razvoj i donijeti brojne koristi za širu društvenu zajednicu, najavio je Mavrinac.


Načelnik Željko Lambaša prisjetio se brojnih sportskih, društvenih i infrastrukturnih objekata izgrađenih i uređenih od osnutka općine.


– Uložili smo stotine milijuna kuna kako bi podigli životni standard. Ne čudi što se sve više obitelji odlučuje na život u ovoj općini. Ponosan sam na sve učinjeno. Na nogometnom igralištu svakodnevno trenira 200 djece, a njih još 300 koristi sportsku dvoranu, gdje se igra i prva košarkaška liga. Djeci smo osigurali sve uvjete za bavljenje raznim sportovima. Dječji vrtić izgradili smo za budućnost, u njemu su smještena sve djeca u općini do sedam godina starosti. Centar Platak više nije za prepoznati, zahvaljujući ulaganjima Županije. Vratili smo ljude na Platak, koji je sve posjećeniji. Želja mi je završiti dogradnju škole Čavle, kako bi sva djeca imala nastavu u jednoj smjeni. Ako bude sreće ove godine počet ćemo s izgradnjom, a dovršiti školu u 2017. godini. Za dvije do tri godine dovršit ćemo izgradnju kanalizacijske mreže u cijeloj općini, naveo je Lambaša, napominjući da je vrijednost općine u ove 23 godine narasla s 19 na 200 milijuna kuna.


Najavio je da se čeka raspisivanje natječaja za EU fondove, kojim će biti sufinancirano zatvaranje prostora ispod tribine igrališta NK Grobničan, a investicija od tri milijuna kuna donijet će prostore za klub, novu malu polivalentnu dvoranu i garažu za potrebe DVD-a. Zahvalio se Županiji na potpori Općini, bivšoj Vladi na pomoći pri dovršetku vrtića, a Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na ustupanju zemljišta za izgradnju međunarodnog streljačkog centra. Predstojnika DUUDI-ja Tomislava Bobana toliko je dirnula recitacija djevojčice Petre Mavrinac “Ričina” da je pozvao Grobničane da čuvaju svoj govor, a načelniku poručio da će zajedno u nove pobjede. Prisutne su pozdravili predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, predsjednik Općinskog vijeća Cernika Hrvoje Takić i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić. U prigodnom programu nastupila je klapa Činkvina, a druženje nakon završetka službenog programa začinili su slavonski tamburaši.