Već tjednima žive u vlazi

Stan im poplavljen a susjedi ne puštaju majstore da uklone kvar!

Ljiljana Hlača

Susjedi ne žele pustiti majstore »Rumata« u svoj stan kako bi se uklonio kvar, iako bi sve troškove sanacije kupaonice pokrila polica osiguranja



RIJEKA Pogledajte, ovako nam je već tri tjedna: pod u kupaonici stalno je pod vodom, sve je prekriveno krpama, a perilicu za rublje kao ni bojler uopće ne smijem uključiti, jer struja »trese«, kaže nam Kurtohata Osmani pokazujući vodom natopljene zidove i pod kupaonice. Sa stropa je otpala žbuka, čitav se urušava zbog vode koja prodire iz stana iznad njih. Obitelj Osmani živi u centru Rijeke, u Ulici Vatroslava Lisinskog 8, a voda prodire iz kupaonice obitelji Medvjedović koja živi kat iznad njih.


– Naši susjedi jednostavno ne žele pustiti majstore u svoj stan kako bi se uklonio kvar. Oni izričito traže da se sve riješi iz našeg stana, što je suludo, zapravo nemoguće, i zbog toga sve to traje tjednima. Sada smo primijetili da je voda kroz zid plafona nekako pronašla put i do kuhinje pa odnedavno imamo mrlju od vlage i tamo, saznajemo od naše ogorčene sugovornice.   


– Medvjedovići ne razumiju da problem možda ne leži u njihovim cijevima, već u instalacijama koje prolaze kroz kupaonicu, a koje puštaju. Možda uopće nije riječ o cijevima, već u navojima. Mi u ovom slučaju nagađamo. Ali budući da nema nigdje drugdje vodenih mrlja osim u stanu ispod, da bi se utvrdili o čemu je riječ – moramo započeti kopati u njihovom stanu, veli Živković. Dodaje i da ne razumije zbog čega se sve toliko komplicira kada će sve troškove sanacije ionako podmiriti polica osiguranja te će izvođač radova kupaonicu dovesti u njeno prvobitno stanje.


– Čuli smo da je policija bila kod obitelji Osmani pa sada čekamo njezin zapisnik. Temeljem toga i mi ćemo krenuti put suda koji bi trebao izdati nalog temeljem kojeg onda ulazimo u stan i uklanjamo štetu, veli Živković. Što prema pravnoj proceduri znači još osam dana vodene agonije za obitelj Osmani, koliko je potrebno da se prikupi sva pravna dokumentacija.





Angažirali odvjetnika


Obitelj Osmani ima troje djece od kojih je jedno dijete s posebnim potrebama što cijeloj situaciji daje i dodatnu socijalnu notu. Tražili su pomoć od policije i upravitelja »Rumata«. No, ništa se tu ne može bez privole obitelji Medvjedović ili sudskog naloga. Ne može se na silu ući u nečiji stan i dizati pločice. Na kraju odlučili su angažirati odvjetnika, jer u takvim se uvjetima teško živi.


– Mi jesmo možda sirotinja te pripadnici nacionalne manjine, ali baš da nas se tako »voza« – to ne možemo tolerirati. Moje dijete s posebnim potrebama ne zna za opasnost. U ovom stanu živi i moj otac koji je bolestan i star, veli naša domaćica.


Odvjetnik obitelji, Tomislav Milosavljević rekao je da ako se ne nađe zajednički jezik sa susjedima, sve će na kraju završiti na sudu.


– S obzirom na to da obitelj Medvjedović odbija ovlaštenom upravitelju, u ovom slučaju »Rumatu«, da uđe u stan i otkloni kvar, oštećeniku odnosno obitelji Osmani ne preostaje ništa drugo nego da nadležnom sudu uputi prijedlog za utvrđivanjem štete i temeljem toga podigne tužbu za njezino uklanjanje. No, ja se nadam da do toga neće doći i da ćemo uspjeti pronaći zajednički jezik, nada se Milosavljević.   

Uvijek se kopa odozgo


Vlasnica stana, odvjetnica Dijana Medvjedović kaže da nije istina da oni ne dozvoljavaju da se kopa u njihovoj kupaonici, ali smatra da voda ne curi iz njihovog stana.


– Smatramo da najprije treba utvrditi odakle voda dolazi. Jer naša kupaonica je nova i kod nas nema nikakvih vodenih mrlja. Pustili smo majstore »Rumata« u naš stan i oni su pokusno zatvorili glavni ventil u našem stanu, i voda u stanu Osmani je i dalje tekla. Znači, nismo problem mi. Možda voda dolazi iz stana koji se nalazi do nas. Ali, to trebaju utvrditi stručnjaci, tvrdi naša sugovornica, izbjegavajući odgovor na pitanje sumnja li u stručnost majstora »Rumata«.


»Rumatov« referent za ovu zgradu Dragan Živković kaže da bi bilo već sve riješeno da je obitelj Medvjedović dozvolila ulazak radnika u njihov stan. Potvrđuje da su Medvjedovići tražili da se kvar ukloni iz stana u koji je voda procurila, no kaže da je to nemoguće jer se »nikada ne kopa odozdo, već odozgo«.