Pojavu osuditi, druga spasiti...

Seks skandal: Radman ne želi reći zašto je suspendirana Mirela Despot

Siniša Pavić

U odgovoru glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana tek se precizira kako zaposlenici nije zabranjen ulazak, već joj je privremano ukinuto korištenje identifikacijske kartice – iskaznice HRT-a



ZAGREB Zbog čega je djelatnici Hrvatske radiotelevizije Mireli Despot zabranjen ulaz na HRT netom nakon je izbio tzv. prisavski seks skandal, ostaje nejasno i nakon što je predsjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli na to pitanje stigao traženi odgovor s HRT-a.


Pače, u odgovoru glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana tek se precizira kako zaposlenici nije zabranjen ulazak, već joj je privremano ukinuto korištenje identifikacijske kartice – iskaznice HRT-a.


Ali, ističe se u odgovoru, zaposlenica ima pravo dolaska na HRT nakon prethodne najave nadležnoj službi HRT-a. Vrijedi, međutim, pojasniti i to da zaposlenicima HRT-a baš identifikacijska kartica, što je prislanjanju na ulazima u krug HRT-a, omogućava nesmetan ulaz. 




  Odgovor odaslan odboru ne pojašnjava zbog čega je djelatnica suspendirana. Novost je tek informacija da je postupak utvrđivanja odgovornosti, radi povrede radne obveze zaposlenice, pokrenut zbog sumnje u »moguće štetne posljedice djelovanja i odluka u vezi s obavljanjem poslova radnog mjesta rukovoditeljice RJ Prodaja HRT-a«.


Pri tom se potvrđuje kako je glavni ravnatelj 8. srpnja naložio pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti i to na prijedlog nadležnog ravnatelja poslovanja HRT-a. »Istog je dana donesena i odluka o privremenom udaljenju s rada dok se navedeni postupak ne završi, a sve radi sprječavanja nastanka eventualne daljnje štete za poslodavca«, kaže se u dopisu glavnog ravnatelja HRT-a saborskom Odboru. 


  Ulaz, dakle, nije zabranjen, ali jest oduzeta identifikacijska kartica. Pri tom se u odgovoru s HRT-a ponavlja i to kako Mireli Despot cijelo vrijeme do okončanja postupka utvrđivanja činjenica teku prava iz radnog odnosa, te se tvrdi da odluka glavnog ravnatelja nije neposredno uzrokovana »recentnim medijskim objavama koji zaposlenicu HRT-a dovode u vezu s navodnim ‘seks skandalom’ na HRT-u«.


Dakako »HRT osuđuje nedopustiva ponašanja i podmetanja koja su njezinoj zaposlenici nastala putem anonimnog e-maila i SMS poruka te joj omogućava potporu i pomoć u zaštiti dostojanstva te identificiranju počinitelja«.