Otklanjanje problema

Šef Ekoplusa tvrdi: ‘Do kraja godine više neće biti smrada s Marišćine’

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Najveći problem i izvor smrada je bioreaktorsko odlagalište, specifično odlagalište, praktički prvo u Hrvatskoj koje ima svoj operativni tijek, ono je predviđeno da kroz koju godinu krene priprema proizvodnje tzv. odlagališnog plina iz kojega ćemo proizvoditi struju



VIŠKOVO Prije desetak dana, otkako smo počeli s aktivnostima, utjecaj neugodnih mirisa je, prema dojavama mještana, znatno manji, nećemo reći da je nestao, ali je trenutno manji, točno kako smo i očekivali, a do kraja godine bi bio potpuno eliminiran, dakle potpuno bismo upravljali svim procesima i ništa se ne smije, niti će se dogoditi, mještanima – kazao je predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić jučer novinarima ispred postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina gdje je Ekoplus organizirao konferenciju za medije na temu svega što se poduzelo i što će se poduzeti na otklanjanju neugodnih mirisa.


Kako je istaknuo Dedić, tijekom protekla dva mjeseca nad poslovanjem Ekoplusa i Centrom provodio se sustavni inspekcijski nadzor radi pojave neugodnih mirisa i opravdanog nezadovoljstva mještana.


Vanjski nadzor 


– Iako se poslovanje odvija u skladu sa svim izdanim dozvolama i svim zakonskim aktima, Centar ne smije imati bilo kakav negativan utjecaj na kvalitetu života u Viškovu i zato se rješavanju tog pitanja posvetilo na svim razinama. Na posljednjoj sjednici Skupštine Ekoplusa donesena je odluka kako će se putem neovisne tvrtke ovlaštene za praćenje stanja okoliša, izvršiti sve potrebne analize u objektima i okolišu ŽCGO Marišćina i provoditi kontinuirani 24-satni monitoring rada, kako bi se utvrdio uzrok učestale pojave neugodnih mirisa. Odabir neovisne tvrtke provest će se kroz postupak nabave putem Općine Viškovo, a trošak usluge monitoringa pokrit će svi suvlasnici, sukladno vlasnički udjelima. Tome treba dodati da je Marišćina još uvijek u garantnom razdoblju, samim time i pod nadzorom izvođača radova i ugovaratelja projekta – kazao je Dedić i naveo da je usporedo s inspekcijskim kontrolama Ekoplus provodio i svoje interne provjere svakog pojedinog procesa proizvodnje jer postrojenje je, istaknuo je, projektirano za rad u određenim uvjetima i u takvim uvjetima postiže određene rezultate i ne predviđa značajniju pojavu neugodnih mirisa, dok je praksa nešto drugo.


Negativne okolnosti 




– Neke stvari zaista nismo očekivali, a intenzivnom smradu kumovala je i ruža vjetrova koja u večernjim satima čini lošu uslugu svima, ali i atmosferska inverzija tijekom kolovoza i rujna, poklopio se niz negativnih okolnosti. Najveći problem i izvor smrada je bioreaktorsko odlagalište, a to je specifično odlagalište, praktički prvo u Hrvatskoj koje ima svoj operativni tijek. Predviđeno je da kroz koju godinu krene priprema proizvodnje takozvanog odlagališnog plina iz kojega ćemo proizvoditi struju – kazao je Dedić i naglasio da je, s obzirom da neke okolnosti poput, primjerice, kvalitete otpada i predviđene vlage u otpadu nisu u skladu s planiranim, najzahtjevnije optimizirati proizvodni proces i prilagoditi ga stvarnim uvjetima.


– S namjerom da se eliminiraju kao mogući uzročnici pojave neugodnih mirisa, izvršena je kompletna regeneracija biofiltra, promijenjen je način prekrivanja odlagališta i uvedena su dodatna tretiranja odlagališta, kao i učestalije čišćenje boksova za sušenje otpada u odnosu na propisanu dinamiku, dok se postrojenje mehanike čisti svaki dan. Dodatni nadzor uveden je i nad svim procesima uređaja otpadnih voda. Slijedom primjedbe inspekcijskih službi, u postupku je nabava nove mjerne postaje, dok je u tijeku postavljanje vodene zavjese na obodu odlagališta. U tijeku je i izvedba projekta zelene barijere – kazao je Dedić i naglasio da im je najvažnije doći do normalnog suživota sa žiteljima svih susjednih naselja u Općini Viškovo.


Kako dolazimo, tako i odlazimo…


Na pitanje novinara o njegovoj smjeni, koju je župan Zlatko Komadina odgovarajući na pitanje novinara na jučerašnjem kolegiju najavio komentarom – kako dolazimo tako i odlazimo, Dedić je odgovorio isto kao i Komadina:


– Kako dolazimo, tako i odlazimo. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.