Sjaj plamena

Romantična svjetlost 2.000 svijeća za otvorenje Ljeta na gradini

Ivana Kocijan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Rijeke Riječana sinoć su se slile na Trsat, na otvorenje jedanaestog Ljeta na Gradini, poznate manifestacije koja tijekom ljetnih mjeseci na Trsatsku gradinu dovodi raznovrsan kulturno-zabavni program.


Nastavljajući tradiciju započetu prije dvije godine, i ovogodišnje je otvorenje Ljeta na Gradini bilo u znaku plamena svijeća. Događanje pod nazivom 2.000 svijeća, najposjećenija manifestacija protekle dvije sezone, temelji se na sjaju plamena svijeće, ambijentalnoj glazbi te nastupima instrumentalista i performera. Ove godine romantična svjetlost svijeća prvi je put obasjala i ambijent ispred same Trsatske gradine pa su tako mnogobrojni oduševljeni posjetitelji osim u plamenom obasjanom prostoru Gradine u kojemu je postavljeno 1.000 svijeća, mogli uživati i u više od 1.000 svijeća postavljenih u cijelom prostoru parka ispred Trsatske gradine. U suradnji s PC Grupom tamo su postavljene instalacije sa svijećama, svijeće postavljene na 100 štapova, viseće svijeće rastegnute na više od 200 metara špage, dekorativne svijeće i atraktivna rasvjeta koji su sinoć ovjekovječeni brojnim pametnim telefonima i fotoaparatima.


S obzirom na novi koncept, program otvaranja u prvom se dijelu odvijao ispred Gradine, a potom unutar njezinih zidina. Za scenski je nastup bilo zaduženo petnaestero umjetnika i performera. U parku je prisutne zabavljalo desetero kostimiranih performera, dok su na samom ulaznom prostoru posjetitelji mogli uživati u jedinstvenom zvuku gonga u izvedbi konceptualnog umjetnika Lea Oella Serafimija.




U prostoru Trsatske gradine nastupila je violinistica Anamarija Martinčić, za plesne točke bili su zaduženi članovi Ri Dancea, a glazbeni program uključivao je i nastup pjevača Dine Antonića uz pratnju Aleksandra Šupka na gitari.


Jedanaesto Ljeto na Gradini, dvomjesečna manifestacija u sklopu koje će biti održano osamnaest raznovrsnih kulturnih, zabavnih, glazbenih, modnih i drugih događanja pred riječku će publiku dovesti čak 171 izvođača. Nakon svečanog otvorenja, prvo je sljedeće događanje na rasporedu već ovog četvrtka kada će u Perivoju crkve Gospe Trsatske biti održan glazbeno-plesni performans »Šapat vječnosti« u izvođenju 25 umjetnika iz Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan, 17 plesača iz plesne udruge Ri Dance te vrsnih riječkih instrumentalista.