Mikovci u Kastvu doma

Četvrta večer MIK-a na Crekvini: Kastavce osvojio Antonio

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na pragu finalne večeri prvo mjesto sa skladbom »Ružica« trenutno drži Joso Butorac. Na drugom mjestu s pjesmom »Habibi« nalazi se Antonio Krištofić, a trećeplasirana je kompozicija »Jubav najveća« u izvođenju Maura Staraja



KASTAV U godini u kojoj Kastav slavi 150. obljetnicu Čitalnice i 25. rođendan Kastavskog kulturnog leta, proslavili su još jedan jubilej – 15. godina druženja s karavanom Festivala Melodije Istre i Kvarnera. U slavljeničkoj večeri koju je obilježilo prepuno gledalište na Crekvini sa 150 glasova i kompozicijom »Habibi« (Andrej Baša – Andrej Baša- Andrej Baša) slavio je Antonio Krištofić. Drugoplasiranoj kompoziciji »Jubav najveća« (Duško Rapotec-Ute – Vjeko Alilović – Mauro Staraj) u izvođenju Maura Staraja Kastavci su dali 137 glasova, a treće mjesto sa 110 glasova osigurali su Josi Butorcu i kompoziciji »Ružica« (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić). Zavirimo li u ukupni poredak vidjet ćemo da na pragu finalne večeri stvari stoje podosta napeto. Prvo mjesto s 85 bodova i skladbom »Ružica« trenutno drži Joso Butorac. Na drugom mjestu s pjesmom »Habibi« i 82 boda nalazi se Antonio Krištofić, a trećeplasirana kompozicija »Jubav najveća« u izvođenju Maura Staraja ima 72 boda. Dakle, napeto, napeto jer i oni koji se u trenutnom poretku nalaze ispod trećeg mjesta mogu itekako poremetiti planove vodećoj trojci.


Što će i kako će biti saznat ćemo nakon izjašnjavanja umaške publike, a ono što sigurno znamo je da je u Kastvu bio pravi vatromet domaćeg glazbenog i jezičnog izričaja. Druženje Kastavaca i mikovaca počelo je još u popodnevnim satima kad su na Trgu Matka Laginje karavanu dočekali zvuci »Spinčićeve glazbe« ili GD Spinčići, kao i vodstvo grada. Nakon fotografiranja svakog sa svakim kastavsko-mikovska povorka krenula je u srce drevnog Kastva, pa zastala jer kraj plesnog umijeća članova Udruge Grad kulture Kastav ne možeš proći, a da ne staneš i diviš se. Cilj je bio Mići zavičajni muzej Vikotova bačvarija, jedan od četiri kojima se Kastav s pravom ponosi. Va bačvarije je Udruga prijatela ruž, grozja i vina »najila i napila mikovci, tuliko da su komać do tonske probe došli«.


Puno smijeha i šale naslagalo se između tonske i festivalske večeri koja će ostati zapamćena po dupko punoj, a k tome i nedavno »ucifranoj« Crekvini. Publika nije štedjela dlanove, izvođači glasnice, a voditeljski je dvojac bez kormilara u sastavu Ferlin–Lipovšek, a može i obrnuto, naprosto briljirao. Jadna izvođačon palenta da se oni na nekom od budućih MIK-ova pojave u festivalskoj konkurenciji.




Sve u svemu večer je dokazala da se mikovci s pravom u Kastvu ćute kao doma, a ako iz neke skrovite kastavske uličice i sad čujete pjesmu, to neki od mikovaca još uvijek ne shvaćaju da je domjenak u restoranu Kukuriku, i da je ostatak karavane već na generalnoj probi u Umagu, na čijem Trgu slobode će se u petak, 24. lipnja doznati tko će ponijeti titulu pobjednika MIK-a 2016. godine.