Iz CSI-a u Rijeku

Američki duo El Ten Eleven ove subote u Tunelu

Ivana Kocijan

U Europi uživamo u putovanju života, kazao je bubnjar Tim Fogarty koji uz gitarista Kristiana Dunna čini post-rock duo čiji se prepoznatljivi zvuk često može čuti i na tv ekranima, primjerice u seriji »CSI: Miami«



RIJEKA Udruga Prijatelji urbane kulture ove subote u Tunel dovodi američki post-rock duo El Ten Eleven koji u Rijeku dolazi u sklopu velike, ujedno i prve europske turneje. Basist/gitarist Kristian Dunn i bubnjar Tim Fogarty grupu su osnovali 2002. u Los Angelesu. Do sada su objavili pet studijskih i jedan album remikseva na kojem su njihove pjesme reinterpretirali Odd Nosdam, Max Tundra, Com Truise, Slow Magic i drugi.


Njihova glazba često se može čuti i na malim ekranima – njihove pjesme bile su korištene na dodjeli MTV Video Music Awards i u seriji »CSI: Miami«, a autori su i glazbe za nagrađivanu trilogiju dokumentarnih filmova o dizajnu Garyja Hustwita. Prepoznatljiv zvuk El Ten Eleven postigli su kombinirajući akustične i elektronske bubnjeve Tima Fogartyja s virtuoznošću Kristiana Dunna koji svira gitaru s dva vrata, što ga u isto vrijeme čini i gitaristom i basistom. Samo ove godine ovaj je instrumentalni dvojac odsvirao četiri velike američke turneje, a nedavno su završili turneju na kojoj su na poziv Petera Hooka izvodili legendarne albume grupe New Order »Movement« i »Power, Corruption & Lies«. S radom grupe El Ten Eleven upoznao nas je njezin bubnjar Tim Fogarty.


Hoće li vam ovo biti prvi koncert u Hrvatskoj? Kakva su vam očekivanja? 


 – Da, ovo će nam biti prvi koncert u Hrvatskoj i jako smo uzbuđeni zbog toga! Imam prijatelja koji je godinama živio u Hrvatskoj tako da se joj se baš veselim.  

Transitions




Što hrvatska publika može očekivati od vas? 


– Možete očekivati dvojicu tipova koji zvuče kao petorica, bez korištenja laptopa i ostalih dodataka. Sve što izvodimo, izvodimo uživo, na licu mjesta.


O žanru vaše glazbe mnogo se raspravlja. Pa, što ste vi zapravo – math rock bend, post-rock bend? Svirate li ambijentalnu glazbu, eksperimentalnu glazbu…? 


– To je za nas uvijek teško pitanje. Možemo shvatiti zašto neki ljudi koriste sve te termine kako bi opisali našu glazbu, međutim, oni nisu u potpunosti odgovarajući. Definitivno nismo eksperimentalni bend. Mi smo instrumentalni dvojac koji koristi gitare, bas i bubnjeve kako bi zvučao poput nečeg u čemu može uživati slušatelj bilo koje vrste glazbe.



Ulaznice za koncert po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna moguće je kupiti u Tunelu. Na dan koncerta, na ulazu, cijena ulaznice iznositi će 60 kuna.



Možete li nam objasniti u čemu je razlika između materijala »Transitions Remixed« i vašeg prethodnog nosača zvuka »Transitions«?


 – »Transitions« je bio naš zadnji pravi album. Mi smo veliki obožavatelji elektroničke glazbe i producenata tako da smo zamolili svoje prijatelje izvođače koje zaista volimo da remiksiraju pjesme s albuma »Transitions«. »The Transitions Remixed« je rezultat tog zadatka. Na koncertu u Rijeci izvest ćemo pjesmu s tog remiksiranog albuma tako da ćemo na neki način obraditi sami svoju pjesmu.


U Rijeku stižete u sklopu prve europske turneje. Možete li nam otkriti nešto više o njoj? 


– Uživamo u putovanju života! Upoznajemo nove ljude i susrećemo se sa stvarima i mjestima za koja smo mislili da ih nikad nećemo vidjeti. Stvarno ne možemo vjerovati da nam je trebalo toliko dugo da dođemo u Europu. Već deset godina nastupamo i sada smo konačno stigli u Europu.  

Na Zdravja


Što mislite o europskoj publici? 


– Teško je generalno govoriti, ali rekao bih da je većina koncerata ovdje jednaka koncertima u Sjedinjenim Američkim Državama. Instrumentalna glazba ne poznaje jezične barijere. Veselim se što ću moći reći »Na Zdravja« u Hrvatskoj. Jesam li to točno napisao?


Od osnivanja benda, El Ten Eleven je imao samo dvojicu članova. Što mislite, je li lakše uspjeti kao bend s više članova ?


– U ovom trenutku ne mogu zamisliti da sam dio nekog višečlanog benda. Kad svirate u duu, sve je puno lakše. Možda postoje neka ograničenja u stvaranju glazbe, no mi smo se pomirili s tim, to nas tjera da budemo kreativniji. Vidim višečlane bendove koji nekad upotrebljavaju snimljene materijale za bubnjeve i češkam se po glavi… Mi sviramo sve sami, a bendovi imaju tri puta više članova i sviraju manje od nas. Mi ćemo uvijek biti duo, čak i ako u nekom trenutku budemo radili s gostujućim glazbenicima.


Za kraj razgovora, možete li nam otkriti kakvi su vam planovi za 2014. godinu? 


 – Nastavit ćemo turneju i predstavljati novu glazbu. Uskoro ćemo objaviti novi EP, a nakon toga pripremamo još nešto. Imamo brdo ideja kojima se veselimo. Također, nadamo se da ćemo se sljedeće godine opet vratiti u Europu. Jako nam se sviđa ovdje tako da već planiramo i povratničke nastupe.