Grad Rijeka

SDP-ova vlast po prvi put ostala bez većine u riječkom Gradskom vijeću: Nije izglasano izvršenje proračuna za 2014.

Damir Cupać

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Vladajuća riječka koalicija zabila si je autogol na sjednici, a za to je zaslužan SDP-ovac Walter Volk koji u trenutku glasovanja nije bio u gradskoj vijećnici 



RIJEKA Vladajuća riječka koalicija zabila si je autogol na sjednici Gradskog vijeća kada se nitko tome nije nadao i kada su kao i svaki put do sada pod kontrolom imali cijelu utakmnicu – naime zbog nedostatka apsolutne većine izvršenje proračuna za 2014. godinu nije prošlo, a za to je zaslužan SDP-ovac Walter Volk koji u trenutku glasovanja nije bio u gradskoj vijećnici pa je za izvršenje glasovalo 17 vijećnika, a trebalo je 18 ruku za apsolutnu većinu.


Nakon pljeska podrške riječke oporbe za takav ishod, predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac promptno je odredila desetminutnu stanku kako bi se odradila »šeksologija« – tumačenje zakona, uredbi, statuta i poslovnika.


Dok su u oporbi bili uvjereni da zakon propisuje proceduru prema kojoj sada izvršenje proračuna za prošlu godinu mora biti upućeno Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju, gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da će sporna toča o lanjskom proračunu, kao i niz točaka koje prizlaze iz nje, biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.




Predstavnici riječke oporbe komentirali su da ovakav ishod svjedoči o dvije stvari – da disciplina u vladajućoj koaliciji nije na zavidnoj razini i da na vrijeme nisu podijeljene smjernice kako glasovati za troje bivših Laburista koji su postali nezavisni vijećnici. Naime, njih dvoje je glasovalo i bili su suzdržani.


Što se tiče samog izvršenja proračuna riječka je oporba jedinstvena u stavu da je gradski budžet u minusu od oko 230 milijuna kuna, te da će se prihodi i dalje smanjivati. U jednoj stvari su se, što je također presedan, složili vijećnik HDZ-a Hrvoje Burić i Obersnel.


Burić je optužio SDP-ovu vijećnicu i saborsku zastupnicu Anu Komparić Devčić da je u Saboru digla ruku za porezne zakone zbog kojih je gradska blagajna ostala bez 50 milijuna kuna. Gradonačelnik je na to dodao da je i Vesna Buterin, gradska vijećnica HDZ-a kada je bila saborska zastupnica digla ruku za zakonske izmjene HDZ-ove vlade zbog kojih je Rijeka ostala još bez 50 milijuna kuna.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju u petak!