Ukrašavanje božićnog drvca

Rijeka dobrih želja na Korzu: Tristo kuglica za ljubav, zdravlje, sreću i pozitivu

Slavica Mrkić Modrić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Akciju su pokrenule Karla Pavlović i Lea Radošević, a sav prikupljeni novac od 300 kuglica u koje građani  stavljaju papirić s »dobrom željom«, potom ih objese na gradski bor, bit će doniran Centru za autizam Rijeka



RIJEKA Jučer, točno u devet sati iz adventske kućice postavljene na Korzu potekla je »Rijeka dobrih želja«. Inicijativu su, uz svesrdnu pomoć Udruge studenata biotehnologije (UsbRi) i ostalih studenata riječkog Sveučilišta, a u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke pokrenule Karla Pavlović i Lea Radošević, studentice biotehnologije, ali i inicijatorice ove hvalevrijedne humanitarne akcije. Priča kreće ovako: prošlog ljeta Karla i Lea osmislile su »humanitarne lampione na Molo longu«.


 Kuglice po 20 kuna


Sjećate se, bilo ih je petsto, a ljudi pet puta više. Petsto stoga što su kupnju lampiona same financirale, a studentski džep nije nešto predubok, zar ne? Kako je akcija rasvjetljavanja neba ponad Rijeke izazvala veliko zanimanje među građanima, čuvši da nastavljaju s akcijom, gradski oci ovog su puta odlučili pomoći poduzetnoj i inovativnoj mladosti te su financirali kupnju 300 kuglica. Tih tristo kuglica studenti volonteri jučer su po cijeni od 20 kuna prodavali građanima. I, bogme, do podneva prodali gotovo polovicu.


– Vrlo smo zadovoljni kako su građani prihvatili našu inicijativu. Stalno je red, a posebno nas veseli što su se akciji »Rijeka dobrih želja« odazvale sve generacije – kazala je Karla Pavlović i dodala kako će sav prikupljeni novac biti doniran Centru za autizam Rijeka kao pomoć za izgradnju senzornog parka.





Akcija »Rijeka dobrih želja« dvodogađajna je manifestacija. Nakon akcije »Kuglice dobrih želja«, studenti pozivaju sve građane da 16. prosinca u 19 sati budu na Molo longu, te da im pomognu s tri tisuće lampiona osvijetliti riječko nebo. U slučaju lošeg vremena akcija se odgađa za prvi lijepi dan.



 Četrdeset volontera


Od Lee Radošević doznajemo da je u akciju uključeno 40-ak volontera koji će se tijekom dana smjenjivati na štandu. U vrijeme u kojem smo mi bili dio akcije, osim Karle i Lee, građanima su smisao, svrhu i provedbu iste objašnjavali Bobana Samardžija, Lidija Stošić, Filip Uljanić i Filip Žic. A »humanitarka« je zamišljena tako da građani u prozirnu kuglicu stave papirić na kojem su napisali svoju »dobru želju«, potom je objese na gradski bor. Kad se bor bude raskićivao, te će kuglice, odnosno sve »dobre želje« koje su u njih spremljene, biti podijeljene onima koji se u tom trenutku budu nalazili na Korzu. Dakle, ova rijeka teče od čovjeka – čovjeku.



Vireći iza leđa onih koji su tijekom jučerašnjeg jutra odlučili s 20 kuna pomoći Centru za autizam Rijeka, ali i da gradski bor dobije najpozitivniju opravicu u svijetu, pročitali smo sljedeće:– Svim ljudima sreću i veselje– Ako netko nema osmijeh, daruj mu ti svoj– Zdravlja i pameti, kako sebi tako i vama– Volite se dugo i zanimljivo, kao i mi


– Apsolutno podržavamo ovu inicijativu. Kupili smo tri kuglice i u njih stavili svoje dobre želje. Nadamo se da će i ostali građani prepoznati trud i ideju ovih mladih ljudi, te se priključiti akciji – kazali su Nikolina i Matko Magaš.U pratnji Petre Spasović, kuglicu na gradski bor objesila je i uskoro dvogodišnjakinja Lena Marušić. Ove su dvije ljepotice malo crtale, malo pisale »dobru želju«, ni ne znajući da zapravo predstavljaju sve ono što su Lea i Karla htjele ostvariti pokrećući ovu akciju – zajedništvo, pozitivu, osmijeh i ljubav.