Čak 6.000 studenata Sveučilišta u Rijeci zaposleno preko Student servisa

Riječki studenti na sezonskim poslovima: Bez malo muke nema nauke, ali ni džeparca

Slađana Vignjević

Potražnja za poslom među studentima velika je tijekom cijele godine, no ljeti se događa »boom«. Muškarci preferiraju fizički zahtjevnije poslove, dok se djevojke više pronalaze u hostesiranju, prezentaciji proizvoda u trgovačkim centrima, anketiranju, administraciji i sl. 

RIJEKA » Čak šest tisuća redovnih studenata s riječkog područja našlo je sezonski posao putem Studentskog centra Rijeka, posrednika između poslodavaca i studenata koji ljetne praznike koriste kako bi podebljali svoje skromne budžete. Potražnja za poslom među studentima velika je tijekom cijele godine, no ljeti se, očekivano događa pravi »boom«. Pravila su jasna, pronaći posao i raditi putem ugovora student servisa mogu samo redoviti studenti, dovoljno je prijaviti se i iskazati svoje poslovne afinitete u skladu s vlastitim kompetencijama.  

Muški dio preferira i radije prihvaća fizički zahtjevnije poslove poput prekrcaja robe u skladištima, različitih građevinskih radova, zanatskih zanimanja, dok se djevojke više pronalaze u hostesiranju, prezentaciji proizvoda u velikim trgovačkim centrima, anketiranju, dijeljenju letaka i administrativnim poslovima. 


 Solidarna odgovornost


– Poslovi vezani uz grane ugostiteljstva i turizma ljetni su hit pa mnogobrojni studenti džeparac zarađuju konobareći, kao kuhari, pomoćni djelatnici u kuhinji, sobarice, na recepciji ili kao animatori, kaže nam Ljiljana Badurina, rukovoditeljica riječkog student servisa koji odnedavno svoje prostore ima u Sveučilišnom kampusu na Trsatu. 


  Događa se da studenti katkad sami pronađu poslove pa u Studentski centar dođu samo po ugovore. U tom slučaju, dogodi li se da poslodavac ne plati pošteno rad, studenti sami snose odgovornost i poslodavca mogu tužiti kod nadležnog suda. Ukoliko posao studentu pronađe Studentski centar, Centar solidarno odgovara za naplatu te po potrebi tuži sudu poslodavca koji nije platio račun. 



15 kuna » portiri, redari, radnicina fotokopirnom aparatu, biljeteri 17 kuna »sobarice  18 kuna » konobari i čistači plaže  19 kuna » turistički agenti  20 kuna » kuhari, recepcioneri, anketari  20 do 25 kuna » hostese  25 kuna » građevinarstvo, rad s mineralnom vunom, montaža štandova, prijenos robe40 kuna » prekrcaj cementa, vapna, kemikalija, brašna, krumpira i sl.


 


– Takve su situacije rijetkost, stvarno moram napomenuti da većina poslodavaca plaća studente u roku od mjesec dana od obavljenog posla, dodaje Badurina.   Prilikom posjeta Centru zatekli smo studenticu četvrte godine sanitarnog inženjerstva. Došla je po ugovor, a već drugu sezonu radi u ljekarni. 

  – Radim pomoćne poslove, slažem lijekove i jako sam zadovoljna poslom. U klimatiziranom sam prostoru i nemam kontakt s ljudima što mi odgovara. U istoj sam ljekarni radila i prošle godine punu satnicu, a ove godine šest sati dnevno, kaže Vanja Lopar. 


 


Dva posla odjednom


Neki studenti angažirani su na dva različita posla, otkriva rukovoditeljica riječkog Centra. Čini se kako takvim vrijednim mladim ljudima ljeto nije vrijeme za zabavu već za naporan rad jer »bez muke, nema nauke«, ali ni džeparca! 


  Cijena sata studentskog rada kreće se od 18 do 25 kuna. Izuzetak je primjerice prekrcaj cementa, vapna, kemikalija, brašna, krumpira i sličnog koji se plaća po toni, i to 40 kuna. Iznos se udvostručuje ukoliko se roba prenosi dalje od 10 metara ili slaže iznad visine od jednog metra. 



 Iz Studentskog centra poručuju kako se poštuje Zakon o radu.   – Za rad noću cijena sata rada uvećava se za 40 posto, za rad na dane blagdana 100 posto, a nedjeljom 50 posto. Također, za poslove koji iziskuju manje od 5 sati efektivnog rada, cijena sata se uvećava 25 posto. U općim uvjetima poslovanja stoji kako je za rad izvan Rijeke, poslodavac dužan osigurati studentu smještaj, prehranu i prijevoz, ističe rukovoditeljica Centra.


 


   U bolje plaćene poslove spadaju teži fizički poslovi, rad u građevinarstvu, rad s mineralnom vunom i kemijskim sredstvima, montaža i demontaža štandova te prijenos robe, satnica je 25 kuna. Kuhari i recepcioneri dobivaju 20 kuna po satu, turistički agenti 19 kuna, konobari i čistači plaže 18, sobarice 17, portiri, redari, biljeteri, radnici na fotokopirnom stroju 15, anketari dobiju 20 kuna, hostese između 20 i 25 kuna za sat vremena posla.