Ogradili se od HDZ-a

Riječki laburisti odustaju od rasprave o Frljiću u Gradskom vijeću, ali rad Kazališnog vijeća je ipak tema

Tihana Tomičić

No, kako je istaknuo Vedran Sabljak, tema riječkoga HNK je vrlo zanimljiva i to s gledišta djelovanja Kazališnog vijeća i kršenja statuta kazališta, naveo je. Kazališno vijeće, ali i intendanti su trebali dostavljati financijska izvješća o poslovanju HNK; što nisu činili, rekao je Sabljak



RIJEKA  Laburisti odustaju od dogovora s ostatkom oporbe o radu Kazališta i intendanta Olivera Frljića, kazao je predsjednik riječke gradske organizacije Hrvatskih laburista Vedran Sabljak na konferenciji za novinare.


– Nećemo dalje sudjelovati u  dogovorima s ostatkom oporbe u Gradskom vijeću o uvrštenju točke o djelovanju intendanta i Kazališnog vijeća u dnevni red vijeća. Predstavnici drugih oporbenih stranaka nisu došli na sastanak na kojem su bili predstavnici HDZ-a i laburista, iako su bili pozvani te bi bilo u redu da su ih obavijestili da odustaju od razgovora, ako su se tako međusobno dogovorili, rekao je Sabljak.


Naglasio je da HDZ i Hrvatski laburisti nisu postigli dogovor da se ta točka uvrsti u dnevni red Gradskog vijeća jer nije ništa potpisano i pismeno utvrđeno. Na tom sastanku je samo dogovoreno da se u sljedećem razdoblju usuglase naši stavovi o tom pitanju, rekao je.




No, kako je istaknuo, tema riječkoga HNK je vrlo zanimljiva i to s gledišta djelovanja Kazališnog vijeća i kršenja statuta kazališta, naveo je. Kazališno vijeće, ali i intendanti su trebali dostavljati financijska izvješća o poslovanju HNK; što nisu činili, rekao je Sabljak.


Upravo je to teza na kojoj inzistiraju riječki HDZ-ovci, tvrdeći da je rasprava u Gradskom vijeću potrebna, tako da će biti zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije oko HDZ-ove inicijative koju su, na koncu, u jednom dijelu ipak svi poduprli.


Sabljak je ustvrdio da nije potrebno raspravljati o Frljićevim umjetničkim kvalitetama te da oni nisu nikada namjeravali dovoditi u pitanje njegovu poziciju.Gradska vijećnica Hrvatskih laburista Ljubica Dujmović Kosovac kaže je da je u postupku izbora Olivera Frljića za intendanta bilo nepravilnosti i to jer gradskim vijećnicima nije dostavljen financijski plan poslovanja kazališta u njegovu mandatu. Ocijenila je da je za to odgovorno Kazališno vijeće.

Iz toga se može zaključiti da će HDZ-ova ideja o pokretanju rasprave biti podržana, no to ipak ne znači da će cjelokupna oporba glasati protiv Frljića, dapače.