Tržište

Riječki distributer umiruje korisnike: U Energu ne očekuju znatan rast cijene plina

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Iz Energa također poručuju građanima da cijena toplinske energije u sustavu centralnog grijanja neće značajnije rasti



RIJEKA Iako se u medijima već nekoliko dana nagađa o mogućem drastičnom poskupljenju prirodnog plina, čak i 20 posto, u Energu ne očekuju značajniji rast cijena, a posljedično ni znatniji rast cijene centralnog grijanja iz gradskih toplana od kojih većina kao gorivo koristi upravo prirodni plin.


– Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, u tijeku je saborska rasprava po Prijedlogu zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina temeljem kojega bi u idućem razdoblju od 1. travnja 2017. godine, Hrvatska elektroprivreda i dalje bila opskrbljivač energetskih subjekata koji se bave opskrbom plina kućanstvima. Sukladno navedenome, ne očekuje se promjena dosadašnje Metodologije formiranja cijene za kućanstva, poručuju iz Energa.Također, prema dostupnim saznanjima cijena plina neće doživjeti promjene koje bi značajnije mogle utjecati na krajnju cijenu korisnicima. Samim time, i na cijenu toplinske energije u sustavu centralnog grijanja.

– Daljnji tijek razvoja i liberalizacije tržišta ovisit će o Vladi RH, odnosno raspisivanju natječaja temeljem kojega bi se trebao odrediti novi opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, a čiju funkciju u ovom trenutku obavlja Hrvatska elektroprivreda d.d., odgovaraju iz Energa na naš upit o mogućim izmjenama cijena prirodnog plina za kućanstva, ali i cijene toplinske energije, budući da se cijena plina koji toplane koriste obračunava po istoj tarifi kao i za kategoriju kućanstava.


Od stručnjaka s kojima smo razgovarali u ovom trenutku, prije donošenja i stupanja na snagu izmjena zakona, nitko nije htio špekulirati o mogućem postotku poskupljenja plina. Svi se, neslužbeno, slažu kako ne očekuju dramatičnije promjene, barem ne odmah nakon 1. travnja, budući da su svega mjesec dana kasnije lokalni i regionalni izbori, a poskupljenje plina bio bi snažan argument protiv HDZ-a i Mosta na lokalnoj razini, tako da nitko ne očekuje velika poskupljenja, iako je činjenica da je cijena plina na svjetskim tržištima rasla u posljednjih godinu dana.




Što se tiče toplinske energije, teško je očekivati da će Energo, čak i u slučaju poskupljenja plina, odmah povisiti cijene. Doduše, kako su lokalni izbori u svibnju, to i nije toliko bitno, već će za prave efekte mogućeg poskupljenja trebati pričekati iduću jesen, odnosno početak iduće sezone grijanja.