Gradonačelnik najavio bolje dane kulturnog dobra

Riječki Metropolis: lučka skladišta postaju znanstveno-tehnološki park

Damir Cupać

 Na taj bi se način to područje revitaliziralo, osigurala bi se zaštita vrijednih građevina, izjavio je Obersnel



Gradonačelnik Vojko Obersnel prisjetio se još jednom nedavnog sastanka s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem koji je po njemu bio izuzetno uspješan, a rezultat kojega je i plan da se skladišta Metropolis izuzmu iz lučkog područja, te da se u njih smjesti znanstveno-tehnološki park u suradnji s riječkim Sveučilištem.


– Riječ je o zaštićenom kulturnom dobru koje je smješteno unutar lučkog prostora. Sa Sveučilištem pregovaramo o mogućnosti da se u Metropolisu nastavi razvoj znenstveno-tehnološkog parka. Na taj bi se način to područje revitaliziralo, osigurala bi se zaštita vrijednih građevina, izjavio je Obersnel. 


On je ponovio da je cesta D-403 preduvjet razvoja riječke luke, te da su započele imovinsko-pravne pripreme za njezinu gradnju.


– Jedan dio, uglavnom bespravno sagrađenih objekata, morat će se ukloniti, ali osigurat ćemo smještaj za sve ljude koji u njima žive. što se tiče ostalih projekata prometne infrastrukture, imamo obećanja da će se do kraja ove godine provesti elektrifikacija na cijeloj dionici pruge od Zagreba do Rijeke, odnosno Matulja. O tome se govori 10-ak godina, a sada imamo čvrsta obećanja da će se taj posao odraditi, kazao je Obersnel.



Riječki gradonačelnik nije želio komentirati žaljenje Zlatka Komadine zbog Obersnelovog neuspjeha na unutarstranačkim izborima, zaključivši kako na konferencijama novinara koje drži kao gradonačelnik ne želi razgovarati o stranačkim stvarima. 



Riječki gradonačelnik najavio je da će se krenuti u izgradnju poduzetničke zone Bodulovo u Škurinjama.


– Potrebna nam je velika količina materijala za nasipavanje prilazne ceste i platoa, ali to smo riješili na način da se iskortisti materijal iskopan na gradilištu Zagrada i s gradilišta ceste D-404 prema Križišću. Vjerujem da će poduzetnička zona biti izgrađena u sljedećih godinu dana, rekao je Obersnel. On je nabrojao još neke investicije koje su u tijeku, a najdalje je otišla izgradnja parkirališta Podpinjol koje bi trebalo biti otvoreno u srpnju ove godine. Gradonačelnik se nada da će krenuti i investicije u Rijeci.


– Uza sve probleme koji postoje u Hrvatskoj , dobili smo investitora koji bi trebao izgraditi poslovni hotel u bivšem Benčiću. Očekujemo da bi radovi mogli krenuti početkom sljedeće godine, kada bi trebala početi i izgradnja apartmanskog naselja i turističkih sadržaja na Kostabeli, a investitor je češka tvrtka. Očekujemo dio sredstava i od Hrvatskih voda na čije smo natječaje prijavili naše projekte vrijedne 140 milijuna kuna, izjavio je Obersnel.